PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Parlamentit i Finlandës u sulmua nga kinezët e APT31

, ,

Policia Sekrete – SUPO thotë se në vitin 2020 ata identifikuan një operacion spiunazhi kibernetik që kishte në shënjestër të Parlamentit, i cili u përpoq të depërtonte në sistemet e informacionit. Sipas inteligjencës nga Policia e Fshehtë, ky ishte i ashtuquajturi operacioni APT31. Bëhet fjalë për të njëjtin rast që Parlamenti njoftoi në fund të dhjetorit 2020.

Supo vlerësoi se karakteristikat e një krimi të rëndë ishin përmbushur dhe e raportoi rastin në Policinë Qendrore të Krimeve. Çështja tani po hetohet si një sulm i dyshuar hacking, spiunazh dhe shkelje e rëndë e konfidencialitetit. Supo nuk e komenton origjinën e sulmit në njoftimin e tij për shtyp, por APT31 është një aktor shtetëror që besohet të vijë nga Kina.

Policia Kriminale nuk pohon se APT31 ështe kineze dhe nuk komenton se çfarë lloj metodash të hetimit janë përdorur në rast ose me cilët partnerë të huaj çështja është bashkëpunuar. Policia gjithashtu nuk tregon se çfarë lloj informacioni hackerat kanë marrë në zotërim dhe sa njerëz janë prekur nga kjo. Ka disa “objektiva” dhe në të kaluarën, disa nga llogaritë e kompromentuara u janë thënë deputetëve. Policia gjithashtu nuk dha komente nëse vjedhja rrezikonte sigurinë kombëtare.

APT31 njihet gjithashtu si Zirconium, Judgment Panda dhe Bronze Winewood. Shkurtesa APT vjen nga fjalët Advanced Persistent Threat. Kjo përdoret për t’iu referuar organizatave të inteligjencës kibernetike qeveritare dhe të tjera teknikisht të afta. Numri pas shkurtesës identifikon operatorin.

Sipas Malpedia, e cila mban gjurmët e grupeve të piraterisë, APT31 është një organizatë që mbron qeverinë kineze. Metodat e tij të punës kanë përfshirë, ndër të tjera, mashtrimin me shtizë dhe shfrytëzimin aktiv të dobësive të rrjetit.

Sipas kompanisë së sigurisë FireEye, objektivat e APT31 të dyshuar kineze janë qeveritë, institucionet e mbrojtjes, telekomunikacioni, media dhe hapësira ajrore dhe industri të tjera të përparuara. Qëllimi i tij është të kryejë spiunazh politik, ekonomik dhe ushtarak.

Google thotë se APT31 u përpoq të hakojë organizatat e fushatës së Joe Biden dhe Donald Trump.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *