PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Po diskriminohesh në pagë? Tani, ligji i ri do të lejojë të mësosh sa paguhet kolegu yt

, ,

Një grup pune pranë Ministrisë së Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë ka paraqitur një propozim për promovimin e transparencës së pagave në vendet e punës me qëllim parandalimin e diskriminimit të pagave me bazë gjinore, raporton Helsingin Sanomat.

Grupi i punës i paraqiti raportin e saj të hënën Ministrit të Bashkëpunimit Nordik dhe Barazisë Thomas Blomqvist.

Një nga propozimet kryesore të paraqitura në raport është që punonjësit të mund të kërkojnë të dhënat e pagave të kolegëve apo kolegëve të tyre nëse dyshojnë se janë diskriminuar në bazë të gjinisë. Punëdhënësi i tyre nuk do të lejohej të refuzonte kërkesën.

Grupi i punës vlerësoi se ndryshimet mund të futen në aktin e barazisë në gjysmën e parë të 2023. Organizatat e punëdhënësve kundërshtuan projektin dhe thanë se propozimet do të rrisnin barrën administrative të kompanive dhe do të minonin mbrojtjen e privatësisë së punonjësve.

“Ndryshimet legjislative të propozuara nga ministria nuk ka gjasa të çojnë në një klimë të përmirësuar në vendin e punës, por më tepër në një rritje të xhelozisë dhe kureshtjes. Ndryshimet legjislative mund të çojnë në barazimin e padrejtë të pagave, pasi punëdhënësit nuk do të guxonin të shpërblenin punonjësit për aftësitë dhe rezultatet personale nga frika e mosmarrëveshjeve të pabaza mbi diskriminimin,” shkroi Katja Leppänen, specialiste në EK.

Sindikatat e punëtorëve, nga ana tjetër, mbështetën rritjen e transparencës së pagave edhe më tej. Organizata Qendrore e Sindikatave Finlandeze (SAK), për shembull, mendoi se propozimi nuk do ta bënte mjaft të lehtë për punonjësit individualë të shqyrtonin diskriminimin e mundshëm të pagave. Anu-Tuija Lehto, një këshilltare ligjore në SAK tha se, “Përgjigja jonë është se të dhënat e pagave duhet të bëhen të dukshme për të gjithë në vendet e punës. Kjo tashmë është një praktikë në disa kompani.”

Gjithsesi ky ligj do të lejojë transparencën për punonjësit e kompanive me më shumë se 30 punëtorë. Punëtorët në kompanitë më të vogla do të mbeten në errësirë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *