PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Policia e fshehtë: Jini vigjilentë. Janë shtuar shumë spiunët rusë

, ,

Shërbimi finlandez i Sigurisë dhe Inteligjencës  (Supo) nuk komenton drejtpërdrejt nëse aktiviteti i inteligjencës ruse në Finlandë është rritur muajt apo javët e fundit.

Megjithatë, menaxheri i Supo-s, Antti Pelttari i thotë Iltalehti se nevoja për inteligjencë sigurisht që është rritur pasi tensioni është rritur në Detin Baltik.

– Operacioni është afatgjatë, por sigurisht që ky shtrëngim i situatës së sigurisë e aktivizon këtë lloj spiunazhi. Qëllimi i tyre është të marrin informacion që nuk mund të merret me mjete të tjera. Është fare e qartë se nevoja për një informacion të tillë sigurisht që është shtuar, thotë Pelttari për Iltalehtin.

Dhjetëra Spiunë

Supo ka vlerësuar se numri i oficerëve të spiunazhit në Finlandë është në nivelin që ka qenë gjatë Luftës së Ftohtë.

Sipas Supo, ka dhjetëra punonjës të huaj të inteligjencës në Finlandë. Megjithatë, Pelttari nuk komenton se sa prej tyre janë rusë.

– Finlanda dhe finlandezët i nënshtrohen vazhdimisht një inteligjence të tillë të paligjshme në shkallë të gjerë nga Rusia dhe Kina. Kemi dhjetëra punonjës të huaj të inteligjencës këtu gjatë gjithë kohës.

Në nëntor 2020, nënkoloneli Vladimir Panschinin, një studiues specialist në Universitetin e Mbrojtjes Kombëtare, vlerëson se Rusia ka gjithsej njëzet oficerë të inteligjencës vetëm në ambasadat dhe konsullatat e saj finlandeze. Supo nuk ka komentuar mbi akuzat.

NATO është e interesuar

Javët e fundit, situata e sigurisë në Detin Baltik është intensifikuar për shkak të kërcënimit të Rusisë ndaj Ukrainës dhe bisedimeve Rusi-NATO në Gjenevë.

Reflektimet nëse Finlanda duhet të anëtarësohet në NATO janë intensifikuar gjithashtu në Finlandë. Për shembull, Helsingin Sanomat publikoi një sondazh të opinionit të hënën, sipas të cilit kundërshtimi ndaj anëtarësimit në NATO është tani në një nivel të ulët rekord.

Sipas Pelttar, NATO është një pikë konstante interesi për inteligjencën në vend.

– Fushat kryesore të hetimit janë përgatitja e qëndrimeve politike, në veçanti pozicionet e politikës së jashtme dhe të sigurisë. Në Finlandë, për shembull, marrëdhënia e Finlandës me NATO-n është një zonë e vazhdueshme e interesit për inteligjencën e huaj.

“Jini vigjilentë”

Gjatë fundjavës, Forcat Suedeze të Mbrojtjes transferuan sisteme moderne të armëve dhe trupa në ishullin Gotland për shkak të situatës së intensifikuar të sigurisë në Evropë. Së pari, më shumë se njëqind ushtarë u transferuan në zonë të premten, dhe më shumë ushtarë mbërritën në ishull gjatë fundjavës.

Në Finlandë, rruga e një avioni mallrash rus që fluturonte pranë Tikkakoskit shkaktoi konfuzion. Shtabi i Forcave Ajrore dhe një pjesë e Departamentit të Inteligjencës së Forcave të Mbrojtjes ndodhen në Jyväskylä.

Jukka Savolainen, drejtor i rrjetit të Qendrës së Kompetencës Hibride, vlerëson për Iltalehti se një opsion ishte që avioni të fluturonte përmes Finlandës për të provuar ose treguar se mundet ta bëjnë dhe Finlanda nuk ështe në gjendje të bëjë asgjë për këtë.

Kur Rusia është aktive, a është ngritur niveli i gatishmërisë së Supos?

– Ndoshta detyra e Supo dhe besoj se çdo autoritet në Finlandë duhet të jetë vigjilent ndaj kërcënimeve të ndryshme. Secili autoritet është përgjegjës për gatishmërinë e tij, por informacioni shkëmbehet vazhdimisht ndërmjet autoriteteve në Finlandë, thotë Pelttari.

Sipas Pelttar, bashkëpunimi me autoritetet është shumë i ngushtë si brenda Finlandës ashtu edhe ndërkombëtarisht.

– Nëse ka kërcënime hibride në shkallë të gjerë, atëherë për t’i zbuluar ato, është shumë e rëndësishme të mblidhen sinjale të ndryshme të dobëta për të krijuar një pamje të përgjithshme (të situatës).

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *