PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Policia e fshehtë thirrje finlandezëve: Përgatituni për sulmet kibernetike dhe dezinformimet e Rusisë

,

Në Finlandë ka dhjetëra oficerë të huaj të inteligjencës, konfirmoi në një konferencë për shtyp të martën në Helsinki, kreu i shërbimit të fshehtë finlandez, i njohur shkurtimisht si Supo – Shërbimi Inteligjent i Sigurisë së Finlandës,  Antti Pelttari.

Numri i agjentëve të huaj të inteligjencës tani është në të njëjtin nivel si gjatë Luftës së Ftohtë. Sipas Pelttar, aktivitetet e inteligjencës në Finlandë janë të përqendruara nga shërbimet e Rusisë dhe Kinës në veçanti. Pelttari ka deklaruar se spiunët rusë veprojnë vazhdimisht në Finlandë.

Inteligjenca që konsiderohet e paligjshme kryhet shpesh në Finlandë nën mbrojtjen e statusit diplomatik, por ka alternativa të tjera.

“Kanë shpesh kopertinë diplomatike, por mund të përdoret edhe nga njerëz që hiqen si gazetar dhe studiuesit”, ka thënë Pelttari për Iltalehti.

Supo po ndeshet vazhdimisht me agjentët e huaj. Pelttari theksoi se kundërspiunazhi është bërë ndër vite dhe është e rëndësishme që ky aktivitet nuk është ndalur asnjëherë.

“Kundërzbulimi ynë po bën një luftë të heshtur të vazhdueshme kundër inteligjencës së huaj”, tha ai.

Përveç kundër-spiunazhit, Supo mund të përdorë mjete zyrtare kundër diplomatëve që kryejnë inteligjencë të paligjshme.

– Ka mënyra për të ndikuar dhe një person mund të shpallet i padëshirueshëm nëse detyrat e tij ose të saj janë të papajtueshme me këto detyra diplomatike.

Supo ka paralajmëruar më parë për një numër të konsiderueshëm të spiunëve të huaj në Finlandë. Në nëntor 2020, nënkoloneli Vladimir Panschinin, një studiues specialist në Universitetin e Mbrojtjes Kombëtare, vlerësoi se Rusia ka gjithsej njëzet oficerë të inteligjencës vetëm në ambasadat dhe konsullatat e saj finlandeze. Të martën, Pelttari nuk ka dashur të konfirmojë apo sqarojë numrin e spiunëve.

Pelttari vuri në dukje se fokusi dhe burimet kryesore të Rusisë janë tani në luftën në Ukrainë dhe situatën në atdheun e tyre, kështu që tani, inteligjenca dhe përpjekjet e ndryshme për të ndikuar nuk pritet të rriten. Megjithatë, Policia e Sigurisë vlerëson se Rusia ka të ngjarë të zgjerojë operacione të ndryshme avokuese (ndikuese në opinionin e qytetarëve) në Perëndim dhe Finlandë në të ardhmen e afërt. Sipas Supo, kjo me siguri do të ndodhë në muajt në vijim.

– Unë nuk kam një top kristal që thotë se kjo do të rritet. Por ne duhet të jemi të përgatitur për këtë. Situata mund të ndryshojë shpejt, tha Pelttari për Iltalehti.

Telefonat e vendimmarrësve rrezikohen

Sipas Pelttar, spiunazhi i Rusisë ndaj vendimmarrësve është e kufizuar nga pandemia e fundit e koronavirusit dhe kufizimet e udhëtimit që rezultojnë. Tani, megjithatë, me luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, rëndësia e inteligjencës është rritur. Sipas vlerësimit të Supo të martën, kërcënimet më të mëdha për sigurinë kombëtare të Finlandës janë tani inteligjenca ilegale dhe ndikimi i përhapur i Rusisë.

Si një nga mjetet e rëndësishme për të luftuar këtë drejtim spiunazhi, Pelttari theksoi sigurinë e pajisjeve celulare për vendimmarrësit, ku çelësi është dijenia se një celular i zakonshëm nuk është një pajisje e sigurt kur bëhet fjalë për politika të ndjeshme, madje edhe çështje të sigurisë..

– Nuk do të hyj në detaje. Por këtu kemi ecur në drejtimin e duhur dhe politikëbërësit i kuptojnë mjaft mirë këto rreziqe sot.

Finlanda duhet të jetë e përgatitur

Të martën, Supo paralajmëroi se e gjithë shoqëria finlandeze duhet të përgatitet për veprime të ndryshme nga Rusia për të ndikuar në vendimmarrje për çështjen e NATO-s. Supo parashikon se Rusia së shpejti do të zgjerojë operacionet e saj kibernetike dhe të informacionit në perëndim të Ukrainës – përfshirë Finlandën.

Megjithatë, Pelttari vuri në dukje se deri më tani nuk janë vërejtur ndryshime të rëndësishme në operacionet e Rusisë. Sipas mendimit të tij, Finlanda është e përgatitur mirë për një ndikim shumë të ndryshëm në luftën e informacionit.

– Kemi një nivel të lartë të edukimit mediatik, media jonë është përgjegjëse dhe autoritetet janë gjithashtu të gatshme të reagojnë ndaj këtij lloj operacioni. Ka edhe shembuj të mirë të kësaj ndër vite, ku përpjekjet për të ndikuar, si kjo janë shkatërruar në mënyrë mjaft efektive, tha ai.

Pelttari e konsideron veprimin e shpejtë të autoriteteve në komunikimin e informacionit të duhur publikut si një mënyrë të rëndësishme për të adresuar shpërndarjen e dezinformatave të ndryshme.

Ai theksoi se Rusia shfrytëzon njerëzit me prejardhje ruse që jetojnë në Finlandë për të ndikuar në informacion.

– Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që ne të mos keqtrajtojmë popullsinë ruse që jeton në Finlandë.

Sipas Pelttar, Finlanda është gjithashtu e përgatitur mirë për të luftuar kërcënimet e ndryshme kibernetike.

Sipas Supo, shumica e sulmeve kibernetike në rrjet janë sulme të mohimit të shërbimit dhe thyerje të faqeve të internetit që synojnë krijimin e një imazhi kërcënimi për të paralizuar shoqërinë. Megjithatë, në realitet, ato nuk rrezikojnë informacione apo procese të rëndësishme.

– Sistemet më të rëndësishme në Finlandë janë mjaft të mbrojtura. Megjithatë, nuk mund të përjashtohet që Rusia të mos provojë sulme edhe më serioze, tha Pelttari.

Agjentët sekretë për Supo

Yle tha të martën në mëngjes se Ministria e Brendshme po i propozon Supo-s të drejtën për të punësuar fshehurazi agjentë. Sipas projektligjit të Ministrisë, nëse do të ishte e nevojshme, përzgjedhja e kandidatëve për një punë nga ana e Supo-s nuk do të bëhet publik dhe identiteti i personit të zgjedhur do të fshihej plotësisht. Edhe nëse postimi do të bëhej publik, Supo mund të fshehë emrin dhe të dhënat e personit të zgjedhur.

Antti Pelttari i tha Iltalehti se situata aktuale është e sikletshme dhe theksoi se Supo është i vetmi autoritet i sigurisë që nuk ka të drejtën e rekrutimit jo publik. Sipas Pelttar, Forcat e Mbrojtjes, Roja Kufitare dhe policia kanë aktualisht të drejtën të fshehin identitetin e një punonjësi.

Ai theksoi se Supo kishte nevojë për kriptim për shumë funksione të tjera përveç inteligjencës së huaj.

– Operacionet tona pengohen nëse rekrutimi dhe, për shembull, emërimet janë publike.

Supo publikoi gjithashtu raportin e saj vjetor të martën, duke thënë se hetimet e saj të aktiviteteve të spiunazhit kanë mbetur të larta. Në vitin e dytë u shënua një rekord në to dhe tashmë pothuajse i njëjti u arrit me 90.378 gjurmime.

Supo i përdor ato për të zbuluar prejardhjen e njerëzve që punojnë në detyra të ndryshme kritike.

– Kanë qenë të dobishme në kuptimin që lidhje apo lidhje të tilla të dëmshme të huaja janë gjetur tek individët. Janë gjetur gjithashtu probleme me menaxhimin e jetës apo edhe lidhje me krimin e organizuar, tha Pelttari.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *