PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Policia: Mbroni fëmijët! Fotot lakuriq nuk i besohen askujt në internet. Shpërndarja e tyre është krim

, , ,

Një në tre adoleshentë ka parë fotot e tij lakuriq të shpërndara në internet pa pëlqimin e tij. Policia finlandeze është e përfshirë në fushatën Think Before You Share të nisur nga AMBER Alert Europe, organizatat për mbrojtjen e fëmijëve dhe agjencitë e zbatimit të ligjit në 28 vende për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve të Zhdukur.

Qëllimi i fushatës është ndërgjegjësimi për fenomenin që është rritur vitet e fundit, përkatësisht publikimin e të ashtuquajturave “nudo” nga vetë të rinjtë.

Fenomeni shqetësues është në rritje

Pandemia e koronës dhe rritja e vazhdueshme e platformave të mediave sociale kanë rritur numrin e publikimeve dhe shpërndarjes së imazheve lakuriq dhe tërësisht seksuale të prodhuara nga vetë adoleshentët. Sipas Fondacionit Internet Watch (IWF) në Britaninë e Madhe, numri i imazheve nudo të prodhuara vetë është rritur në mënyrë dramatike me 77 për qind që nga viti 2019. Një në tre adoleshentë tashmë thotë se ka parë imazhe nudo të shpërndara pa pëlqimin e tij.

Mediat sociale dhe shërbimet e mesazheve janë bërë platforma të njohura për të rinjtë për të eksploruar dhe shprehur seksualitetin e tyre. Është, për shembull, të bësh foto nudo të vetes dhe t’i ndash ato. Mund të duket e padëmshme që një i ri ose e re të ndajë imazhe të ndjeshme me një person që është i besueshëm. Fushata synon t’u kujtojë të rinjve se ndarja e fotove nudo mund të ketë pasoja të mëdha. Në rastin më të keq, imazhet mund të përdoren si shembull shantazhi ose mund të përfundojnë duke u përdorur për qëllime kriminale. Transmetimi i fotove nudo nga dikush tjetër mund të jetë në vetvete një krim.

Guri i themelit i fushatës ndërkombëtare është një video e prodhuar me Innocean Berlin dhe Zauberberg Production, e cila përshkruan një situatë që identifikon shumë të rinj. Në video, prindërit e dashur prezantojnë nudo të lezetshme të fëmijëve të tyre për miqtë dhe familjen. Kjo ngjarje e njohur përdoret për t’u kujtuar adoleshentëve se ata nuk mund t’ia besojnë askujt fotot e tyre nudo – madje as prindërve të tyre.

Një çështje serioze trajtohet me humor

Në video, një mesazh i rëndësishëm për një temë emocionale trajtohet me tone të lehta në një mënyrë që brezi i ri mund të identifikohet.

– Shpesh humori është mënyra më e mirë për t’iu qasur një teme serioze. Kjo është arsyeja pse ne vendosëm të përdorim komedinë si një stil, por me një kthesë të fortë të vërtetë. Kur tregojmë një Hero 15-vjeçar të ditëlindjes, reputacioni i të cilit shembet para syve të tij, ndërsa prindërit i prezantojnë me krenari nudot e tij të fëmijërisë. Ne synojmë të dërgojmë një mesazh që prek të rinjtë. Është shumë e sigurt që ata po qeshin, por thellë brenda vetes ata e dinë saktësisht se çfarë NUK duhet të bëjnë në të ardhmen, thotë Ricardo Wolf, drejtor kreativ në Innocean Berlin, për sfondin e videos.

Më poshtë është video e shpërndara nga policia finlandeze:

 

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *