PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Policia në Vantaa. Droga një problem në shkollat 9-vjeçare dhe të mesme. Përdorues edhe 13 vjeçarët

, ,

Sipas sondazhit të shëndetit të shkollave të kryer nga THL dhe të publikuar në vjeshtë, përdorimi dhe eksperimentimi i drogave të paligjshme nga të rinjtë ka rënë në Vantaa. 9 për qind e të rinjve të klasave të 8-ta dhe të 9-ta dhe 17 për qind e nxënësve të shkollave të mesme të vitit të parë dhe të dytë kishin provuar drogë. Shifrat kishin rënë me disa pikë përqindjeje nga sondazhi i mëparshëm i vitit 2019.

Por për policinë, situata nuk duket aq e ndritshme: ulja e përdorimit të drogës nuk reflektohet në punën e policisë, thotë Mikko Minkkinen, Komisioneri për Krimet në Departamentin e Policisë Lindore të Uusimaa-s.

– Nuk mund t’i konfirmojmë rezultatet e sondazhit, sepse gjithnjë e më shumë po vijnë përdorues shumë të rinj. Ndonjëherë njihemi edhe me rastet kur përdoruesit janë 13-vjeçarë, thotë Minkkinen.

Trafiku i drogës ndodh shpesh në zonat e stacioneve të trenit në Vantaa dhe në vende të tjera të mbipopulluara. Sipas Minkkinen, policia merr herë pas here raportime për trafik të dyshuar droge pranë shkollave.

– Megjithatë, shkollat nuk janë pikat e shitjes më të zakonshme.

– Pikat e shitjes mund të gjenden kudo. Ku ka përdorues, zakonisht ka shitës, përmbledh Minkkinen.

Sondazhi zbuloi se të rinjtë e dinë më mirë se ku janë vendet nga ku mund të marrin drogën në Vantaa. Nga të rinjtë e klasës së 8-të dhe të 9-të, 57 për qind thanë se e dinin se ku t’i merrnin substancat. Këtë informacion e kishin 69 për qind e nxënësve të shkollave të mesme të përgjithëshme dhe 70 për qind e nxënësve të shkollave profesionale. Shifrat ishin rritur disa pikë përqindjeje nga sondazhi i 2019-ës.

Të rinjtë po blejnë gjithnjë e më shumë drogë përmes mediave sociale si WhatsApp. Ka edhe shumë rrugë të tjera, por policia nuk dëshiron t’i zbulojë.

Në mënyrë tipike, një i ri njeh dikë që nga ana e tij njeh dikë nga i cili mund të blihet droga.

– Kjo është shqetësuese. Është e qartë se është e lehtë të marrësh drogë në Vantaa, thotë Henna Niskanen, mbikëqyrëse e Qendrës Rinore Vantaa – Nup.

Sipas Niskanen, Nupi ka rreth 1350 klientë në vit, nga të cilët përdoruesit e drogës të moshës 13-21 vjeç përbëjnë rreth 10 për qind. Shifrat kanë mbetur në të njëjtin nivel vitet e fundit. Shpesh arsyeja e aplikimit në Nup është ankthi apo problemet emocionale të të riut. Herë pas here, një i ri e ka lehtësuar sëmundjen e tij duke përdorur droga si kanabisi dhe ka nevojë për të biseduar me dikë për të hequr qafe problemet e tyre.

– Nëse i riu është i motivuar, mund ta ndihmojmë, thotë Niskanen.

Nëse një i rritur është në një situatë të keqe të abuzimit me drogën, ai ose ajo mund të referohet në një klinikë për abuzimin e substancave.

Kanabisi është ende substanca më e njohur në rrugë. Drogat më të zakonshme janë gjithashtu amfetamina, ekstazia, kokaina, Subutex dhe drogat e klasifikuara si narkotike si Rivotril dhe Xalol.

– Ka pasur një rritje të qartë të përdorimit të kokainës. Kohët e fundit ka pasur gjithashtu shumë konfiskime të Xalol, shpjegon Minkkinen.

Minkkinen vlerëson se numri i kallëzimeve penale për vepra të ndryshme narkotike të regjistruara në Vantaa këtë vit është afërsisht i njëjtë me vitin e kaluar.

– Megjithatë, konfiskimet në sasitë e mëdha të drogës janë rritur ndjeshëm. Ka pasur gjithashtu 750 referime më shumë për përdoruesit e drogës këtë vit sesa vitin e kaluar.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *