PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Prapë me Astra Zeneca?! Ekspertët finlandezë vendosin nesër

,

Grupi Kombëtar i Ekspertëve të Vaksinimit (KRAR) do të takohet të Martën për të shqyrtuar hapat e mundshëm të mëtejshëm në lidhje me përdorimin e vaksinës së koronavirusit Astra Zeneca. Axhenda përfshin jo vetëm ndryshimet e mundshme të kufijve të moshës së vaksinës, por edhe mënyrën e trajtimit të njerëzve që kanë marrë vaksinën e tyre të parë me Astra Zeneca.

Hanna Nohynek, mjekja kryesore e THL në Departamentin e Shëndetësisë dhe Mirëqenies, e cila vepron si sekretare e KRAR, nuk shprehu sot para mediave ndonjë vlerësim për rekomandimet që KRAR, as edhe për rëndësinë që THL u jep atyre.

“KRAR shqyrton provat në dispozicion, diskuton dhe i bën rekomandimet e veta THL-së, e cila nga ana tjetër i jep mendimin e vet Ministrisë së Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë, nëse është e nevojshme,” thotë Nohynek.

Në varësi se sa e madhe është çështja në diskutim, vendimi mund të kërkojë ende pozicionin e qeverisë, thotë ai.

Vendimet për një vaksinim të dytë priten së shpejti, pasi kanë kaluar 12 javë që kur janë dhënë vaksinat e para Astra Zeneca.

Sipas Nohynek, nuk ka ende informacion të mjaftueshëm shkencor mbi kombinimin e dy vaksinave të ndryshme. Astra Zeneca është një vaksinë e bazuar në ADN-në e virusit, ndërsa vaksinat nga Moderna, Pfizer dhe Biontech, për shembull, janë vaksina të ARN-së.

“Një studim është duke u zhvilluar në Universitetin e Oksfordit ku vaksinimi ka filluar me Astra Zeneca dhe ka vazhduar me ARN ose anasjelltas. Studimi do të sigurojë të dhëna të sigurisë në fund të Prillit dhe të dhëna për imunogjenitetin në maj. ”

Megjithëse nuk ka asnjë provë shkencore të një kombinimi të vaksinave të ndryshme, tashmë është vendosur në Gjermani dhe Francë që një dozë e dytë e vaksinës do të jepet me vaksinën RNA.

“Për ta, vendimi bazohet në hipotezën se mekanizmi i shfaqjes së çrregullimeve të rralla të mpiksjes është një përgjigje imunologjike. Në atë rast, ata mendojnë se pas dozës së dytë (Astra Zeneca) reagimi mund të jetë më i fortë ”, thotë Nohynek.

Sidoqoftë, ai thekson se vendimet gjermane dhe franceze bazohen në një hipotezë, pasi ende nuk ekzistojnë prova për të mbështetur këtë model shpjegues.

Tani për tani, politika e THL është në fuqi në Finlandë, sipas së cilës përdorimi i vaksinës së Astra Zeneca do të vazhdojë, të paktën për momentin, te njerëzit e moshës 65 vjeç e lart.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *