PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Presidenti Niinistö: Përplasjet e superfuqive kërcënim për Vendet Nordike

,

Nga Artur Kopani

Presidenti Sauli Niinistö thotë se rendi botëror i pas Luftës së Ftohtë po kalon një transformim dhe i bëri thirrje vendeve nordike të zgjohen para kërcënimeve të shumëfishta që po sjellin përplasjet mes fuqive të mëdha dhe zhvillimet më të fundit botërore.

Duke folur në 225 vjetorin e Akademisë Mbretërore të Shkencave Ushtarake në Stokholm,, Presidenti Sauli Niinistö vlerësoi përparimin e shpejtë në bashkëpunimin e mbrojtjes midis Finlandës dhe Suedisë në vitet e fundit dhe hodhi dritë mbi pikëpamjet e tij në fushën e kërcënimeve hibride.

Niinistö e konsideron të rëndësishme që Finlanda të mos gjendet në një situatë ku vlerësimi i saj për rreziqet e sigurisë është më pak serioz dhe legjislacioni ynë është më i butë se në vende të tjera të ngjashme.

– Në fushën e sigurisë së brendshme, prej kohësh kam tërhequr vëmendjen për rrezikun që Finlanda po lëviz në një drejtim tjetër nga Suedia dhe vendet e tjera nordike.

Sipas Niinistö, vendet nordike duhet të jenë po aq të shqetësuara se sa serioze janë për sigurinë e tyre dhe si kujdesen për të.

– Kur kërcënimet tona në fushën e terrorizmit, si dhe kërcënimet kibernetike dhe hibride janë të zakonshme, mund të ketë vend edhe për shkëmbim më të afërt të informacionit dhe harmonizim të kundërmasave.

Sipas Niinistö, ligjet pas përfundimit të Luftës së Ftohtë nuk janë më të njëjtat. Ai thotë se njerëzimi është në agimin e një epoke krejt të re.

– Në këtë realitet të viteve 2020, i gjithë rendi botëror i pas Luftës së Dytë Botërore do të ndryshojë.

Presidenti Niinistö tha se i kishte parashikuar ngjarjet në Krime dhe Ukrainë në konferencën e Sälenit në fillim të vitit 2014. Sipas tij, konkurrenca në rritje e superfuqive po shkakton shqetësim edhe për vendet nordike.

– Shqetësimet më tradicionale të kontrollit të armëve nuk e kanë humbur rëndësinë e tyre. Por tani, krahas tyre, janë shfaqur teknologji të reja përparimtare që komplikojnë më tej kontrollin e armëve.

– Kërcënimet si ndryshimet klimatike, fatkeqësitë natyrore dhe pandemitë nuk janë më skenarë të largët për të ardhmen. Shumë shpejt janë bërë çështje aktuale.

Në fjalën e tij, Niinistö bëri thirrje për një politikë aktive stabiliteti.

– Nxitja e paqes është gjithashtu një shenjë dalluese e një politike të suksesshme të jashtme, të sigurisë dhe të mbrojtjes. Por ne nuk mund të ndërtojmë paqen apo sigurinë mbi bazën e të menduarit pasiv të dëshirës.

Në fjalimin e tij kryesor, Presidenti foli edhe për linjat e përbashkëta midis Finlandës dhe Suedisë përsa i përket sigurisë së jashtme dhe të brendshme. Niinistö nuk sheh pengesa për thellimin e bashkëpunimit të sigurisë midis dy vendeve. Në fakt, ata shpallin veprimtarinë e vetë vendeve.

– A do të kishim më shumë vend për pozicione të përbashkëta, hapje të përbashkëta? pyeti ai në krye të fjalës.

Sipas presidentit, lidhjet ndërmjet Helsinkit dhe Stokholmit aktualisht janë të ndryshme. Ka një dialog të ngushtë mes krerëve të shteteve, diplomacisë dhe parlamenteve.

Përveç Suedisë, Finlanda gjithashtu bashkëpunon ngushtë me Shtetet e Bashkuara dhe Norvegjinë. Qëllimi është ruajtja e paqes në Evropë.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg dhe Këshilli i Atlantikut të Veriut bënë vizitën e tyre të parë të përbashkët në Finlandë dhe Suedi në tetor të këtij viti.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *