PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Propozimi parlamentar: Edhe gratë të thërriten nën shërbimin ushtarak

,

Një komitet parlamentar ndërpartiak ka rekomanduar që thirrjet për mobilizim në ushtrinë finlandeze të zgjerohen për të përfshirë edhe gratë. Megjithatë, shërbimi i detyrueshëm ushtarak do të kufizohej vetëm për meshkujt.

Eekku Aromaa, Sekretar i Përgjithshëm në Shoqatën Feministe Unioni, i tha Iltalehtit se një zhvendosje drejt neutralitetit gjinor për këtë çështje ishte një lëvizje në drejtimin e duhur.

“Por duhet të jetë mbi baza vullnetare dhe jo të detyrohet militarizimi për gratë”, tha ajo.

Aromaa tha se shumë të rinj sot nuk mendojnë se sistemi i rekrutimit vetëm për meshkuj në Finlandë është i drejtë.

“Sistemi aktual ruan një nivel të padrejtësisë në shoqëri që synon si burrat ashtu edhe gratë. Për burrat do të thotë një detyrim që gratë nuk e kanë. Ai ruan një sistem gjinor, në të cilin burrat janë në gjendje, mund dhe duhet të bëjnë gjëra,” thotë ajo.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *