PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Pushime në Mesdhe? Kufizimi: Dozë vaksine – 9 muajt e fundit. Infeksion – 6 muajt e fundit. Doza e tretë – liri e plotë.

, ,

Javët e fundit, kufizimet janë hequr me një ritëm të shpejtë në Finlandë. Por ata që duan të dalin jashtë kufijve të vendit janë të mençur të kontrollojnë se cilat kufizime të koronavirusit zbatohen. Rregullat dhe kufizimet ndryshojnë shumë midis vendeve të ndryshme në Evropë.

Sot, një i rritur i shëndetshëm, i cili ka marrë dy doza vaksine dhe që ka marrë Covid-19, nuk ka nevojë për një dozë të tretë të vaksinës në funksion të mbrojtjes që ofron vaksina, sipas rekomandimeve të Institutit për Shëndet dhe Mirëqenie (THL). Megjithatë, ju mund të merrni një dozë të tretë të vaksinës nëse është e nevojshme për udhëtime ose arsye të tjera serioze.

– Ndryshimet e shpejta në situatën e epidemisë së Covid-19 janë ende të mundshme. Prandaj, ne rekomandojmë të gjithë ata që udhëtojnë jashtë vendit që të marrin mbrojtje të plotë të vaksinës kundër koronavirusit përpara udhëtimit. Rekomandimi vlen për të gjithë udhëtarët që kanë mundësi të vaksinohen kundër koronavirusit në Finlandë, thotë profesori i asociuar Jari Jalava, ekspert kryesor në njësinë e THL për Kontrollin e Infeksioneve dhe Vaksinat.

Motivimi që udhëtarët të vaksinohen është se vaksinat e dhëna në Finlandë ofrojnë mbrojtje mjaft të mirë kundër Covid-19 dhe se doza e tretë e vaksinës ofron mbrojtje shumë të mirë kundër sëmundjeve të rënda. Përveç kësaj, vaksina redukton numrin e infeksioneve dhe shtrirjen e infeksionit.

Pikërisht se çfarë do të thotë mbrojtja e plotë e vaksinës kundër koronës ndryshon midis grupeve të ndryshme në Finlandë. Personave mbi 80 vjeç, njerëzve që jetojnë në shtëpi pleqsh ose njerëzve me sistem imunitar të dobësuar rëndë iu rekomandohen katër doza. Për të rriturit pa sëmundje themelore rekomandohen tri doza.

Kufizimet e udhëtimit janë të ndryshme në Europë

Brenda rajonit nordik, kufizimet e hyrjes janë hequr. Por, cilat kufizime të koronavirusit zbatohen në një vend të caktuar ia vlen të kontrollohen përpara udhëtimit. Komisioni Evropian, Këshilli i Evropës dhe Parlamenti Evropian janë përpjekur të nxjerrin rregullore dhe rekomandime se cilat duhet të jenë kufizimet e udhëtimit, por jo të gjitha shtetet anëtare i respektojnë ato.

Në janar 2022, BE përditësoi rregullat e saj për kufizimet e udhëtimit. Rregulli bazë është që vendet e BE-së duhet të pranojnë certifikatat e vaksinave që vërtetojnë se kanë kaluar maksimumi 9 muaj nga doza e fundit e vaksinës. Kjo vlen, për shembull, për Spanjën, Italinë, Greqinë, Qipron dhe Austrinë.

Në praktikë, kjo do të thotë se shumë finlandezë që morën dozën e dytë të vaksinës kundër Covid-19 në verën e vitit 2021 duhet të marrin një dozë të tretë, sepse kanë kaluar më shumë se 9 muaj nga injektimi i dytë. Për një dozë të tretë, aktualisht nuk ka një afat kohor.

Shumë të rinj e anashkaluan dozën e tretë

Sot, pak më shumë se 80 për qind e finlandezëve kanë marrë dozën e parë të vaksinës, 77 për qind dozën e dytë dhe pak më shumë se 50 për qind dozën e tretë.

– Sidomos te të rinjtë ka shumë që nuk kanë një dozë të tretë vaksine. Mund të jetë problem kur udhëtoni, thotë Jalava.

Ai thekson se shumë të rinj janë infektuar me Covid-19, por se nuk ndihmon nëse personi nuk ka marrë një vërtetim zyrtar se e ka pasur këtë sëmundje. Një certifikatë zyrtare që ju keni pasur Covid-19 është e vlefshme për 180 ditë (gjashtë muaj).

“Pandemia nuk ka mbaruar”

Jalava beson se kufizimet e udhëtimit aktualisht nuk luajnë një rol kaq të madh, sepse përhapja e infeksionit tashmë është kaq e madhe. Por varianti omikron na mësoi se situata mund të ndryshojë shpejt dhe duhet të jeni të përgatitur për këtë, thotë ai.

– Ju gjithashtu duhet të përgatiteni se si të largoheni ose si të kujdeseni nëse ndodh diçka e papritur. Pandemia nuk ka mbaruar ende, megjithëse rreziqet do të jenë më të vogla, pasi numri i të infektuarve globalisht bie.

Nëse keni pasur Covid-19 dhe keni marrë një certifikatë zyrtare, ajo është e vlefshme për gjashtë muaj. Ju gjithashtu mund të tregoni një test negativ PCR, por Jalava paralajmëron se radhët për to mund të jenë të gjata.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *