PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Qeveria e Marin në krizë. Partia e Qendrës kërcënon publikisht

,

Të shtunën, kryetarja e Qendrës, Ministrja e Financave Annika Saarikko, bëri një kërcënim shumë të qartë ndaj partnerëve të saj në qeveri: nëse ata nuk angazhohen paraprakisht për kuadrin e shpenzimeve të rënë dakord më parë, në negociatat e pranverës së ardhshme Partia e Qendrës nuk do të mbetet në qeveri. Sipas Saarikko, qendra nuk pranon “flirtin me refuzimin e ekonomisë”.

“Është koha që Social Demokratët, Aleanca e Majtë dhe të Gjelbërit të ndalojnë së ëndërruari për thyerjen e marrëveshjes së përbashkët kornizë. E vetmja gjë që i përshtatet Qendrës është që marrëveshja të mbahet”, tha ajo në një fjalim në një mbledhje të këshillit, të mbajtur në qytetin e Rovaniemit.

Nuk ka asgjë të re nga fronti i Qendrës. I njëjti zë ishte gjatë bisedimeve ekonomike të pranverës së kaluar. Në atë kohë, pas më shumë se një jave “përdredhjesh”, Qendra mbeti në qeveri, ndonëse marrëveshja pas bisedimeve ishin shumë larg fjalëve të vështira.

Megjithatë, këtë herë, kërkesa e Saarikko nuk është domosdoshmërisht vetëm fjalë boshe. Mund të jetë gjithashtu një parashikim i vërtetë që qeveria e diskutueshme nuk do të mbijetojë vitin e ardhshëm.

Kuadri i shpenzimeve është zhargoni i politikave ekonomike, që do të thotë tavani i shpenzimeve qeveritare të miratuar nga qeveria. Në një debat kuadër pranverën e kaluar, pas një kthese të gjatë, qeveria ra dakord që korniza e rënë dakord në fillim të mandatit të qeverisë mund të rritet në 900 milionë për vitin 2022 dhe 500 milionë për vitin 2023.

Kështu që tani, për të vazhduar bashkëpunimin e qeverisë, Saarikko kërkon që shpenzimet për vitin 2023 të mos rriten edhe më shumë. Sigurisht, kërkesa mund të konsiderohet e përshtatshme, pasi qeveria tashmë ka rënë dakord së bashku për nivelin e shpenzimeve. Për disa partnerë qeveritarë, kërkesa mund të bëhet ende shumë e vështirë.

Qeveria ka rënë dakord të bëjë rregullime shpenzimesh prej 370 milionë eurosh për vitin zgjedhor 2023. SDP dhe Aleanca e Majtë kanë propozuar tashmë që të paktën të hiqen shkurtimet në shkencë dhe kërkime. Vetëm kjo do ta bënte më të vështirë qëndrimin në kornizë.

Dhe problemet nuk mbarojnë me kaq. Përfituesit e Veikkaus pritet të bëjnë shkurtime të konsiderueshme në vitin 2023, përveç, nëse qeveria vendos për kompensim të konsiderueshëm shtesë. Kjo, nga ana tjetër, është e vështirë të bëhet pa dalë nga kornizat ose pa marrë vendime të reja për shkurtime fondesh.

Përveç kësaj, disa parti qeveritare duan të rrisin paratë për kërkimin, zhvillimin dhe inovacionin. Nëse korniza e shpenzimeve respektohet, do të bëhet edhe më e vështirë. Përveç kësaj, nevoja të reja për shpenzime mund të lindin nëse, për shembull, pagesat e nevojshme për komunat ose BE-në janë nënvlerësuar paraprakisht. Në këtë rast, do të ketë shkurtime shtesë përpara.

Deri më tani, qeveria nuk i ka shkurtuar fare shpenzimet. Nën presionin e publikut, ajo ka anulluar shkurtimet për përfituesit e Veikkaus dhe financimin e policisë për vitin e ardhshëm.

Ministri i Financave Saarikko duket se nuk beson, të paktën jo fort, se qeveria do të jetë në gjendje të ruajë kuadrin e shpenzimeve të rënë dakord në të ardhmen. Në partitë e majta, entuziazmi për shkurtime është i ulët. Në Aleancën e Majtë, për shembull, kufizimi ekonomik i Saarikko konsiderohet i paqartë, pasi vetë Saarikko ka propozuar ulje të taksave mbi të ardhurat, të cilat do të dobësojnë financat publike për buxhetin e 2023.

Pas kërkesës kërcënuese të shtunën,  do të jetë e vështirë që Saarikko të jetë në gjendje të dalë pranverën e ardhshmenga selia e Qeverisë dhe të njoftojë se qeveria ka rënë dakord sërish të rrisë kuadrin e shpenzimeve, në kundërshtim me premtimet. Poshtërimi do të ishte i madh për një parti në krizë për mbështetjen popullore, kur do të mbetet vetëm një vit deri në zgjedhjet parlamentare.

Nëse, nga ana tjetër, nuk ka marrëveshje për politikën ekonomike dhe Qendra dëshiron të largohet nga qeveria, ajo tani ka një histori gati: palët e tjera nuk ishin të gatshme t’i përmbaheshin marrëveshjes dhe të kujdeseshin për qëndrueshmërinë e financave publike të Finlandës. / HS

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *