PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Qeveria: Nga 8-28 mars gjysma e Finlandës në karantinë

, ,

Qeveria njoftoi sot se do të kërkojë në parlament mbylljen e bareve dhe restoranteve dhe zgjerimin e grupeve moshore që do të kalojnë tek të mësuarit në distancë, si ndër masat kryesore që synojnë të frenojnë përhapjen e pandemisë së koronavirusit.

Në një konferencë shtypi të enjten në mëngjes, Kryeministrja Sanna Marin (SDP) njoftoi se pjesë të vendit që janë aktualisht në fazën “përhapëse” të pandemisë do të lëvizin në nivelin e dytë të planit tre-shkallësh të qeverisë të parandalimit Covid-19. Nuk parashikohet asnjë orë policore, apo ndalim qarkullimi i qytetareve dhe automjeteve.

Marin tha se çerdhet, kopshtet dhe shkollat mga klasa e parë ​​deri në klasën e gjashtë do të vazhdojnë të jenë të hapura. Nxënësit e klasave 7-9 dhe të shkollave të mesme, së bashku me të gjithë ata të moshës mbi 16 vjeç në arsimin profesional, do të kalojnë në mësimin në distancë.

Aktivitetet sportive dhe argëtuese në ambjente të mbyllura do të pezullohen për të rriturit dhe fëmijët e moshës mbi 12 vjeç.

Zonat e prekura gjithashtu do të shohin një ndalim të aktiviteteve të kohës së lirë në grup për ata të moshës mbi 12 vjeç, si dhe kufizime në mbledhjet e më shumë se gjashtë personave.

Informacioni i fundit nga Instituti Finlandez për Shëndet dhe Mirëqenie (THL) sugjeron që masat më të rrepta do të zbatohen menjëherë në Helsinki dhe Uusimaa, Finlanda Jugperëndimore, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Åland dhe Lapland.

Rrethet spitalore në fazën e “përshpejtimit” u rekomanduan gjithashtu të vendosnin kufizime të nivelit të dytë, tha ajo. Rrethet spitalore në fazën e përshpejtimit të rekomandimeve për të vendosur kufizime janë Savo Lindore, Karelia Jugore, Pirkanmaa, Finlanda Qendrore, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Ostrobothnia Veriore, Ostrobothnia Jugore dhe Kymenlaakso.

Mbyllja gjatë muajit mars
Kryeministri tha se gjendja e pandemisë në Finlandë ishte përkeqësuar që nga Krishtlindja, pjesërisht për shkak të përhapjes së variantit britanik shumë të infektueshëm të virusit. Rreth tre të katërtat e rasteve të konfirmuara në Finlandë tani mendohet të jenë lloji britanik i koronavirusit.

“Mjetet e disponueshme më parë për ne nuk janë më të mjaftueshme për të kontrolluar situatën,” tha Marin. Duke përmendur seriozitetin e situatës, kryeministri njoftoi gjithashtu një mbyllje tre-javore të pub-eve, bareve dhe restoranteve që do të ndodhte nga 8-28 Mars. Legjislacioni mbi mbylljet dhe kompensimin për shkak të bizneseve do të paraqitet në parlament javën e ardhshme, tha Marin.

Ministrja e Brendshme Maria Ohisalo (Green) mbrojti vendimin e qeverisë, duke thënë “Është detyra e qeverisë të sigurojë që ne të sigurojmë mbështetje si për njerëzit ashtu edhe për sektorë të ndryshëm për të kapërcyer krizën. Me kufizime të forta, ne mund të përshpejtojmë kthimin në normalitet të jetës së përditshme “.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *