PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Qeveria nuk vendos kufizime shtesë. Marin: Aktualet ruhen deri në mes të shkurtit

,

Kufizimet aktuale për të frenuar epideminë e koronavirusit do të duhet të zgjaten të paktën deri në mes të shkurtit, tha qeveria. Kryeministrja Sanna Marin (sd) foli për këtë çështje pas një takimi të qeverisë në Pallatin Shtetëror.

“Përjashtim nga masat kufizuese bëjnë fëmijët dhe të rinjtë. Po kështu, universitetet mund të kalojnë në mësimdhënie hibride,” tha Marin.

Prandaj, qeveria synon të mbajë kufizime për restorantet dhe rekomandon që agjencitë qeveritare rajonale të vazhdojnë të vendosin kufizime për aktivitetet publike dhe objektet sportive. Qeveria shpreson që kufizimet të hiqen nga mesi i shkurtit e në vazhdim.

“Por situata mund të ndryshojë sërish, dhe kjo është mirë të thuhet.”

Marin tha se strategjia e testimit dhe gjurmimit po përditësohet.

“Është krejtësisht e kuptueshme që gjurmimi është hequr nga zonat me nivele të larta të infeksionit.”

Sipas Marinit, të paktën për momentin nuk ka nevojë të futet ligji i gjendjes së jashtëzakonshme.

Kontrollet e kufirit të brendshëm nuk do të vazhdojnë më pas janarit.

Qeveria synon të rifusë pasaportën e koronavirusit pas mesit të shkurtit.

“Qëllimi është të kalojmë në një model ku pasaporta e koronavirusit do të ishte një mjet më vete dhe jo një alternativë ndaj kufizimeve. Puna përgatitore është ende duke vazhduar nëse duhet të kalohet nga pasaporta e koronavirusit në pasaportën e vaksinës.”

Një pasaportë vaksine do të thotë që një rezultat negativ i testit të koronës nuk do t’ju japë një pasaportë koronavirusi. Megjithatë, sipas Marinit, kalimi në një model të tillë mund të jetë i vështirë ligjërisht.

Marin tha para takimit se qeveria nuk dëshiron të mbajë në mënyrë të panevojshme kufizime për të vështirësuar jetën e njerëzve.

Disa vende të tjera kanë lehtësuar kufizimet në këtë situatë, megjithëse shkalla e infeksionit vazhdon të rritet.

“Ne po ndjekim situatën në Britani në veçanti, sepse ngarkesa e kujdesit spitalor atje ka filluar të bjerë, megjithëse situata ka qenë mjaft e keqe. Krahasimi ndërkombëtar është ai që të paktën e ndjek me interes dhe pres me padurim informacione të reja.”

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *