PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Qeveria, pro zgjatjes së kufizimeve aktuale pas tetorit

, ,

Koalicioni qeverisës i Finlandës është unanim për nevojën për të mbajtur kufizimet në operacionet e restoranteve përtej tetorit, thanë burimet brenda koalicionit për STT të mërkurën.

Agjencia e lajmeve shkroi se partitë në pushtet aktualisht po shqyrtojnë se si mund të zgjaten kufizimet përtej fillimit të muajit, duke ndarë një shqetësim në lidhje me barrën që epidemia e koronavirusit po i vendos burimeve spitalore.

Instituti Finlandez për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) ka rekomanduar fuqimisht që kufizimet të mbeten në fuqi.

Rreziku i infektimit është i konsiderueshëm sidomos për personat e pavaksinuar në restorante me fokus shitjen e alkoolit dhe qëndrimin e hapur deri në orët e vona të natës, nënvizohet në një deklaratë të paraqitur në Ministrinë e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë.

“Është vlerësimi i THL-së, që duhet të vazhdojë kufizimi i numrit të klientëve dhe orarit të hapjes së bareve dhe restoranteve në zonat ku barra mbi spitalet po rritet. Derisa të arrihet një mbulim i mjaftueshëm vaksinimi midis 30-50-vjeçarëve, që të mund të zbusë ndjeshëm rreziqet në këtë grupmoshë, si edhe të parandalohet që barra mbi spitalet të rritet më tej”, thuhet në deklaratë.

Qeveria pritet të marrë një vendim për këtë çështje në ditët në vijim pasi dekreti i saj për kufizimet skadon në fund të tetorit. Restoranti në zonat ku operacionet e restoranteve u nënshtrohen kufizimeve janë në gjendje të anashkalojnë kufizimet, për shembull, në kapacitetin, orët e hapjes dhe të shërbimit duke kërkuar që klientët e tyre të kenë lejen e sapopërshtatur për koronavirusin.

Leja mund të merret nga kushdo që është plotësisht i vaksinuar kundër virusit, është shëruar nga sëmundja në gjashtë muajt e fundit ose ka rezultuar negativ për virusin në 72 ditët e fundit.

Qeveria ka premtuar të heqë të gjitha kufizimet, pasi 80 për qind e njerëzve të moshës 12 vjeç ose më të shumë të jenë vaksinuar plotësisht. Me THL, që vlerëson se objektivi mund të arrihet javën e ardhshme me ritmin aktual të vaksinimit, zgjerimi i kufizimeve të restoranteve mund të perceptohet, se qeveria nuk është duke e mbajtur fjalën e saj.

Heqja e kufizimeve është gjithashtu për të sinjalizuar një zhvendosje nga administrata qendrore drejt autoriteteve rajonale në përpjekje për të kontrolluar epideminë.

Marin të dielën i tha YLE se kufizimet e reja nuk janë aktualisht në tryezën e saj, por tha se është tjetër gjë, nëse kufizimet aktuale duhet të zgjaten. Vërejtjet e saj kanë ngritur vetullat në një parti tjetër në pushtet, pasi nxjerrja teknike e një dekreti të ri për të zgjatur kufizimet e restoranteve mund të interpretohet si një kufizim i ri, sipas STT.

Kryeministrja përsëriti për agjencinë e lajmeve se qeveria nuk ka diskutuar për detyrimin e vaksinimeve, por shprehu shpresën e saj që mbulimi të rritet afër 90 për qind.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *