PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Qeveria publikon planin. Disa kufizime do të hiqen në prill

,

Qeveria e Finlandës ka përgatitur një projekt plan për zbutjen graduale dhe heqjen e kufizimeve të koronavirusit, duke filluar këtë muaj. Plani do të shihte që nxënësit e shkollës fillore në të gjitha pjesët e vendit të ktheheshin në klasa në prill, ndërsa baret dhe restorantet do të lejohen të hapin dyert e tyre për klientët.

Ekzistojnë ende shumë paqartësi rreth planit për të lehtësuar kufizimet, pasi masat mund të kenë nevojë të mbahen ose të rivendosen nëse përkeqësohet situata e epidemisë, por qeveria paraqiti sot draftin te partitë e opozitës dhe synon të publikojë zyrtarisht planin e finalizuar të Premten.

Këtu është një përmbledhje e pikave kryesore të planit:

Prill, fundi i situatës së jashtëzakonshme:

 • Përdorimi i Aktit të Fuqive Emergjente skadon
 • Nxënësit e shkollës fillore kthehen në klasa
 • Baret dhe restorantet hapen, me kufizime në kapacitetin e klientit

Maj, heqja e mëtejshme e kufizimeve

 • Kufizimet që synojnë frenimin e përshpejtimit të shpejtë të epidemisë do të hiqen
 • Fillojnë pa limit aktivitetet në natyrë për fëmijë dhe të rinj
 • Klasat 7-9, shkollat ​​e mesme dhe shkollat ​​profesionale kthehen në klasat në të gjithë vendin
 • Hapësira publike, të tilla si biblioteka dhe muze, hapen
 • Udhëtimet në lidhje me punën brenda BE do të lejohen

Qershor, heqja gradualisht e kufizimeve rajonale

 • Kufizimet në tubimet publike do të zbuten
 • Kufizimet në orët e hapjes, kapaciteti i bareve dhe restoranteve do të zbuten
 • Fillojnë aktivitetet në grupe në natyrë për të rriturit
 • Festivalet fillojnë, me kufizime për pjesëmarrjen
 • Kontrollet e kufijve të brendshëm të BE përfundojnë

Korrik-Gusht, rritet shkalla e vaksinimit

 • Kufizimet në tubime do të qetësohen dhe hiqen
 • Kufizimet në pjesëmarrjen në ngjarjet publike do të zbuten
 • Hobet në grup fillojnë përsëri
 • Udhëtimet e lidhura me punën jashtë BE hapen

Progresi i vaksinimit dhe heqja e kufizimeve shkojnë ‘dorë për dorë’

Qeveria do të monitorojë nga afër mbulimin e vaksinimit pasi kufizimet janë zbutur, me një vlerësim aktual që të gjithë të moshuarit do të kenë marrë të paktën një dozë të vaksinës deri në fund të Prillit dhe njerëzit në grupe në rrezik deri në fund të majit.

Qeveria shpreson që 50 përqind e popullsisë në moshë pune do të marrë të paktën një dozë deri në qershor, duke u rritur në 100 përqind deri në gusht. Të moshuarit dhe grupet në rrezik parashikohet të marrin dozën e tyre të dytë deri në gusht.

Sidoqoftë, parashikimet e Institutit Finlandez për Shëndet dhe Mirëqenie (THL) mund të ndryshojnë për shkak të pasigurive në furnizimin me vaksina, kufizimeve të tyre në grupe të ndryshme moshe dhe gatishmërisë së njerëzve për të marrë goditjen.

Plani i qeverisë mbështetet në vlerësimin e THL se situata e koronavirusit do të fillojë të lehtësohet rreth fundit të prillit ose fillimit të majit. Nëse kjo do të ndodhte, do të kishte një mundësi për hapjen graduale të shoqërisë përpara muajve të verës.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *