PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Qeveria, subvencione për makinat elektrike dhe me gaz në dy vitet e ardhshme

, ,

Nga Artur Kopani

Qeveria i propozoi parlamentit që subvencionet për blerjen e makinave personale plotësisht elektrike dhe kamionëve me gaz të vazhdojë edhe dy vitet e ardhshme, përkatësisht në vitin 2022 dhe 2023.

Po ashtu, Ministria e Transportit dhe Post-Telekomunikacionit bën të ditur se projektligji propozon edhe vazhdimin e subvencioneve për konvertimin e makinave. Subvencionet e konvertimit kanë mbështetur konvertimin e një makine me benzinë ​​ose naftë në gaz ose etanol.

– Subvencionet e blerjeve dhe konvertimit do të përshpejtojnë tranzicionin e vazhdueshëm drejt transportit pa fosile, thotë Ministri socialdemokrat i Transportit dhe Lidhjeve Timo Harakka në një deklaratë për shtyp.

Zhvillimi i mësipërm do të reduktojë emetimet e gazeve serrë nga transporti, shton ministri.

– Makinat e reja elektrike dhe me gaz do të hyjnë përfundimisht edhe në tregun e makinave të përdorura, duke i bërë ato më të disponueshme.

Qeveria paraqiti në Kuvend një projektligj për subvencionet për blerjen dhe konvertimin e automjeteve me emetim të ulët.

Synimi është që të ndikohet në kostot e blerjes së automjeteve elektrike dhe me gaz për të bërë të mundur që gjithnjë e më shumë blerës të automjeteve të blejnë një automjet me emetim të ulët, tha të enjten Ministria e Transportit dhe Lidhjeve.

Programi i ri i mbështetjes do të jetë i përkohshëm dhe është planifikuar të hyjë në fuqi në fillim të vitit të ardhshëm.

Mbështetja për një makinë plotësisht elektrike do të kërkohet pas blerjes.

Aplikuesi për subvencionimin e blerjes së furgonit dhe kamionit duhet të paraqesë një kërkesë në Agjencinë Finlandeze të Transportit dhe Lidhjeve përpara se të blejë automjetin, njofton Ministria e Transportit dhe Post-Telekomunikacionit.

Subvencionet për blerjen e një makine elektrike dhe për konvertimin e një makine pasagjerësh të dhëna nga Agjencia Finlandeze e Transportit dhe Komunikimeve, Traficom janë rritur ndjeshëm në popullaritet gjatë vitit aktual dhe të kaluar.

Ndër të tjera, shitjet e makinave tërësisht elektrike janë rritur me shpejtësi këtë vit dhe modelet e reja po hyjnë në treg me ritme të përshpejtuara, njofton Ministria e Transportit dhe Post-Telekomunikacionit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *