PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Qeverisë po “i mbushet thesi”. Buxheti i katërt shtesë ul borxhin me 2.2 miliardë Euro

, ,

Nga Artur Kopani

Ekonomia finlandeze është duke notuar në ujëra të qeta, gjë e cila po i jep qeverisë mundësinë që të rishikojë pozitivisht të gjitha shifrat e buxhetit të shtetit. Rritja ekonomike, shtimi i numrit të të punësuarëve, shtimi i të ardhurave tregojnë se Finlanda po e lë pas periudhën e krizës së shkaktuar nga pandemia.

Mbushja e thesit të shtetit me para, do të thotë se rishikimi i katërt i buxhetit të shtetit do të reduktojë nevojën për huamarrje neto me rreth 2.2 miliardë euro.

Sfondi është rimëkëmbja e rritjes ekonomike në vazhdën e pandemisë së koronavirusit, e cila reflektohet në të ardhurat nga taksat e marra nga shteti.

Propozohet të rritet vlerësimi i të ardhurave tatimore me 1.5 miliardë euro.

Ndryshimi i vetëm pozitiv tashmë i rëndësishëm ka të bëjë me tatimin mbi të ardhurat dhe tatimin mbi fitimin kapital, vlerësimi akrual i të cilit do të rritet me 1.2 miliardë euro.

Një ulje prej 217 milionë euro propozohet për pjesën e shtetit në koston e sigurimit të papunësisë për shkak të rritjes së shkallës së punësimit.

Ndonëse do të huazohen më shumë se dy miliardë borxhe më pak se sa pritej, borxhi total do të rritet me 11.7 miliardë euro këtë vit.

– Pas një rënieje të shpejtë ekonomike, financat publike do të mbeten në deficit. Kemi ende një çekuilibër strukturor ndërmjet shpenzimeve dhe të ardhurave. Sipas parashikimeve të fundit, rritja ekonomike do të ngadalësohet në 1.5 për qind në vitin 2023, raporton Sami Yläoutinen, menaxher buxheti në Ministrinë e Financave.

Borxhi i qeverisë vlerësohet në rreth 136 miliardë euro në fund të vitit. Projektbuxheti i vitit të ardhshëm është parashikuar të jetë me më pak se 7 miliardë euro deficit.

Buxheti suplementar i katërt përfshin disa zëra të rinj shpenzimesh. Për shembull, një shumë prej 100 milionë euro propozohet për zbatimin e thirrjes së pestë për propozime për mbështetje të përkohshme të kostos për kompanitë.

65 milionë euro shtesë propozohen për blerjen e dy anijeve patrulluese të jashtme. Një total prej 30.6 milionë euro i propozohen policisë për sigurimin e operacioneve.

Përafërsisht 23.2 milionë euro janë propozuar për të mbështetur funksionimin e pronarëve të anijeve të ngarkesave dhe pasagjerëve, duke e çuar subvencionin e këtij viti në rreth 69.5 milionë euro.

Për bashkëpunimin zhvillimor propozohet një rritje prej 12.6 milionë euro. Sfondi janë donacionet finlandeze të vaksinave kundër koronavirusit.

Ka edhe disa zëra më të vegjël të shpenzimeve. Për shembull, një rritje prej 0.3 milionë euro i propozohet Kryeministrisë për të forcuar komunikimet kundër koronavirusit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *