PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Raporti i dy javëve të fundit. Ja si është përkeqësuar situata e koronavirusit në Finlandë

, ,

Një total prej 93 vdekjesh nga koronavirusi u raportuan në Finlandë në dy javët e fundit (24 nëntor–8 dhjetor) ndërsa 9400 infeksione të u diagnostikuan në javën 29 nëntor dhe 5 dhjetor, tha Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë në një deklaratë për shtyp të enjten.

Rreth 81 për qind e vdekjeve u raportuan në mesin e njerëzve mbi 70 vjeç. Numri i vdekjeve nga koronavirusi në Finlandë u rrit në 1395 deri të mërkurën.

Numri i personave që kërkojnë testim është rritur gjithashtu prej disa javësh. Barra për kujdesin e specializuar shëndetësor ka mbetur në të njëjtin nivel të lartë që nga fillimi i tetorit, dhe barra për kujdesin intensiv është dyfishuar nga fundi i tetorit.

Incidenca e rasteve të reja gjatë dy javëve të fundit (22 nëntor-5 dhjetor) ishte 315 për 100,000 banorë, ndërsa në periudhën dyjavore të mëparshme (8-21 nëntor) ishte 242 për 100,000 banorë.

Në fund të javës së kaluar (5 dhjetor 2021), numri i përgjithshëm i pacientëve në kujdesin e specializuar shëndetësor ishte 147, nga të cilët 95 në spital dhe 52 në terapi intensive.

Gjithsej 107 pacientë të rinj me COVID-19 u pranuan në kujdesin e specializuar shëndetësor midis 29 nëntorit dhe 5 dhjetorit. Në katër javët e mëparshme (1–28 nëntor), numrat javor të pacientëve të rinj me COVID-19 në kujdesin shëndetësor të specializuar varionin nga 136 në 168.

Javën e kaluar, 39 pacientë të rinj me COVID-19 u pranuan në terapi intensive. Midis 1 dhe 28 nëntorit, numri javor i pacientëve të rinj të kujdesit intensiv varionte midis 20 dhe 35.

Mbulimi me vaksinim është më i ulët tek të rinjtë dhe të rejat sesa tek pjesa tjetër e popullsisë. Deri më 8 dhjetor, 73 për qind e njerëzve të moshës 16-39 vjeç kishin marrë dozën e dytë të vaksinës, ndërsa përqindja për 40-49-vjeçarët ishte 82 për qind dhe për njerëzit mbi 50 vjeç 90 për qind.

Deri më 8 dhjetor, 87 për qind e njerëzve në Finlandë që janë 12 vjeç e lart kishin marrë të paktën një dozë vaksine, 82,3 për qind të paktën dy doza vaksinash dhe 7,6 për qind tre doza vaksinash. Incidenca e COVID-19 është jashtëzakonisht e lartë, veçanërisht tek të rinjtë dhe të rriturit e pavaksinuar.

Rreth 147 mijë teste për COVID-19 janë kryer midis 29 nëntorit dhe 5 dhjetorit. Numri i njerëzve që kërkojnë testim është rritur javët e fundit. Në fund të tetorit dhe fillim të nëntorit, 80,000–88,000 teste u kryen çdo javë. Përqindja e rasteve pozitive nga të gjitha mostrat e marra javën e kaluar ishte 6,4 për qind, ndërsa në dy javët e mëparshme, proporcioni ishte 6,3 për qind dhe në fund të tetorit 5,2 për qind.

Aktualisht janë nëntë raste të konfirmuara të COVID-19 të shkaktuara nga varianti Omicron në Finlandë, nga të cilat shtatë i përkasin të njëjtit zinxhir transmetimi dhe janë të lidhura me një vizitë në Suedi. Dy rastet e tjera u zbuluan në njerëz të ardhur nga Nigeria dhe Afrika e Jugut.

15 zonat e mëposhtme plotësojnë karakteristikat epidemiologjike për zonat në fazën e transmetimit në komunitet: Ishujt Åland dhe Distriktet Spitalore të Karelias Jugore, Ostrobothnia Jugore, Helsinki dhe Uusimaa, Kanta-Häme, Ostrobothnia Qendrore, Finlanda Qendrore, Kymenlaakso, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Ostrobothnia Veriore, Päijät-Häme, Satakunta, Vaasa dhe Finlanda Jugperëndimore.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *