PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Rehn: BE e ka braktisur Ballkanin. Dodik, një dhelpër e mbështetur nga Rusia

, ,

Bashkimi Evropian nuk është marrë mirë me situatën në Ballkanin Perëndimor, sipas Elisabeth Rehn, ish-ministre e Jashtme e Finlandës.

Vendet e Ballkanit Perëndimor përfshijnë Kroacinë, Malin e Zi, Serbinë, Maqedoninë e Veriut, Shqipërinë, Bosnjën dhe Hercegovinën dhe Kosovën. Nga këto vende, Kroacia tashmë është anëtare e BE-së dhe të tjerat kërkojnë një vend në Union. Megjithatë, bisedimet për anëtarësim kanë ngecur.

Udhëheqësit e BE-së u takuan me homologët e tyre të Ballkanit Perëndimor në Slloveni në fillim të tetorit. Sipas Rehn, situata në Ballkanin Perëndimor ka mbetur në fund të listës së krizave të tjera të BE.

– BE-ja nuk e ka menaxhuar mirë të gjithë territorin e saj. Energjia është përdorur vetëm për pjesën tjetër, u shpreh Rehn në emisionin e mëngjesit të Yle.

– Takimi i fundit me vendet e ish-Jugosllavisë përfundoi sikurse babai i flet fëmijëve: “prit tani, pavarësisht se je sjellë mirë”.

Në të njëjtën kohë, Rusia ka rritur ndikimin e saj në Ballkan. Rusia, për shembull, mbështet territorin serb të Bosnjës dhe Hercegovinës. Rajoni serb drejtohet nga Milorad Dodik, një partner negociues i njohur me Rehn.

Dodik, udhëheqësi i rajonit serb, ka kërcënuar se do të ndajë institucionet kryesore nga shteti federal i Bosnjë-Hercegovinës. Dodik do të donte të krijonte ushtrinë e tij në territorin serb, për shembull.

– BE-ja duhet të kuptojë interpretimet e njohura: ndikimin e Turqisë dhe, natyrisht, të vendeve arabe në Sarajevë, miqësinë e fortë të Rusisë me Serbinë. Kjo është ajo ku Dodik dëshiron të kapet.

Udhëheqësi serb Dodik është një “dhelpër e vjetër”
Rehn është një personalitet shumë i dashur për shqiptarët, pasi ai ajo ka denoncuar me forcë krimet serbe ndaj populllit tonë në Kosovë.

Rehn shërbeu si Raportuese e të Drejtave të Njeriut në Ballkan nga viti 1995 deri në 1997 dhe që atëherë shërbeu si e dërguar e posaçme e OKB-së në Bosnje dhe Hercegovinë. Mënyrat dhe karakteri i Dodikut iu bënë të njohura asaj në ato vite.

“Si president, Dodik ishte shumë miqësor dhe përpiqej të ishte simpatik. E dija se ai ishte i fortë.

– Ai ishte dhelpra e vërtetë, thotë Rehn.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *