PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Rritje 2 % e pagave për dy vitet e ardhshme. Marrëveshja e parë e sindikale në Finlandë

, , ,

Rritjet e pagave të dakorduara javën e kaluar midis kompanisë pyjore Stora Enso dhe përfaqësuesve të stafit mund të përcaktojnë nivelin e rritjes së pagave në sektorë të tjerë në tregun finlandez të punës.

Antti Palola, kryetar i Konfederatës Finlandeze të Punonjësve me Pagë, STTK, i tha Yle se marrëveshja përcakton një pikë referimi për negociatorët në sektorë të tjerë.

Sipas marrëveshjes, punonjësit e kompanisë pyjore do të marrin një rritje pagash prej 1.9 përqind në dy vitet e para dhe 0.9 përqind në vitin e tretë. Kontrata kolektive është e vlefshme për dy vjet e katër muaj, kështu që pagat do të rriten me dy përqind në vit.

Sipas Palola, kur një kompani e madhe në një industri të madhe eksporti hyn në një marrëveshje të tillë me pagesë, ajo tërheq shumë vëmendje.

Tradicionalisht në Finlandë, marrëveshja e parë mbi pagat dhe kushtet e punës ka vendosur tonin për bisedimet që pasojnë në sektorë të tjerë.

“Ne duhet të kujtojmë se tani jemi në një lulëzim. Bizneset po shkojnë mjaft mirë, ekonomia po rritet dhe ka një mungesë të fuqisë punëtore,” tha Palola, duke nënkuptuar që sindikatat mund të arrijnë marrëveshje të mira me punëdhënësit në Finlandë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *