PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Rritje pagash ose mbyllje e shkollave dhe kopshteve. Mësuesit kërcënojnë me grevë kombëtare

, , ,

Një pjesë e madhe e sektorit publik, të udhëhequr nga shkollat, po kërcënojnë një grevë njëjavore në prill. Nëse mësuesit dhe stafi në kopshte dhe kujdestarët e fëmijëve, si dhe në biblioteka dhe muze nuk marrin një rritje page, pjesa më e madhe e jetës së përditshme në rajonin e kryeqytetit do të ndalet.

Njoftimi i ‘grevës së mësuesve’ është shtrirë për të përfshirë edhe qarkun e kryeqytetit, thotë Sindikata e Mësuesve – OAJ., e cila paralajmëroi se 11,400 mësues mund të dalin në grevë. Synimi i sindikatës është që mësuesit e punësuar në komunë (bashki) të marrin një pagë “të drejtë” për të siguruar vitalitetin e mësimdhënies me cilësi të lartë.

Sindikata paralajmëron për greva të mësuesve në shkollat ​​komunale në Helsinki, Espoo, Vantaa dhe Kauniainen. Greva do të shpërthejë më 19 prill dhe do të zgjasë deri më 25 prill, nëse nuk arrihet një zgjidhje para kësaj. Mësuesit nuk do të punojnë në shkollë, as nuk do të bëjnë mësim në distancë.

Njoftimet përkatëse për greva të mësuesve janë lëshuar në një sërë qytetesh të tjera në mbarë vendin. Nëse të gjithë do të futeshin në grevë, ato do të përfshinin mbi 22,000 mësues të punësuar dhe pritet të filllojnë gradualisht më 6 prill.

Olli Luukkainen, kryetar i sindikatës së mësuesve, thotë se në thelb bëhet fjalë edhe për të siguruar atraktivitetin e sektorit publik, i cili kërcënohet nga fakti se pagat nuk mund të konkurrojnë me ato të sektorit privat. Sektori po kërkon një program të listës së pagave për ta korrigjuar këtë.

Edhe arsimi i hershëm i fëmijëve rrezikon të goditet nga greva. Sindikata Talentia paralajmëron greva në Helsinki, Espoo, Vantaa dhe Kauniainen., që do të përfshijnë disa nga sindikalistët në arsimin e hershëm dhe një pjesë të shërbimeve sociale. Greva, ashtu si ajo e shkollave, do të zgjaste nga 19-25 prill.

Talentia thekson se njoftimi për grevë është i katërti në seri dhe se ai jepet për të nisur negociatat e reja për negociatat e marrëveshjes. Arsyeja është se pagat mbeten prapa përsa i përket kërkesave për punë dhe nivelit të lartë arsimor.

Për më tepër, stafi është i mbingarkuar në disa qendra ditore në Helsinki, pasi kolegët janë shumë të paktë. Sindikata ka frikë se qyteti nuk do të jetë në gjendje të arrijë qëllimet statutore për edukimin në fëmijërinë e hershme me burimet aktuale. Ilaçi i sindikatës është rritja e pagave dhe investimet për mirëqenien në punë.

Në Vantaa, situata është alarmante në shërbimet e mirëqenies së fëmijëve. Gjithnjë e më shumë fëmijë kanë nevojë për mbikëqyrjen e autoriteteve, por është praktikisht e pamundur të rekrutosh më shumë staf me kushtet aktuale të pagave dhe nivelet e pagave.

Përveç kësaj, anëtarët e Akava, punonjës të komunave po kërcënojnë me grevë. Kjo do të thotë që, për shembull, bibliotekat dhe muzetë në katër qytetet e rajonit të kryeqytetit mund të mbyllen, edhe në datat 19–25 prill. Edhe këtu sindikata kërkon një program pagash shumëvjeçare.

Organizata Juko bën të ditur se deri në 81 mijë punonjës të bashkisë, prej të cilëve 31 mijë në qarkun e kryeqytetit, janë prekur nga vala e paralajmëruar e grevave. Juko shpreh keqardhje që Sindikata e Punëdhënësve të Komunave dhe Rajoneve – KT ndërpreu negociatat për kontratën më 28 shkurt. Punonjësit e komunave qysh prej 1 marsit nuk kanë një kontratë kolektive të miratuar.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *