PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Rusia: Anëtarësimi i Finlandës dhe Suedisë në NATO nuk sjell stabilitet në Europë

, , ,

Rusia tha sot se anëtarësimi i mundshëm i Finlandës dhe Suedisë në NATO nuk do të sjellë stabilitet në Evropë, sipas Reuters.

“Ne kemi thënë vazhdimisht se Aleanca (NATO) është ende një mjet për konfrontim dhe zgjerimi i saj i mëtejshëm nuk do të sjellë stabilitet në kontinentin evropian”, tha zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov për gazetarët në një telekonferencë të hënën.

Rusia ka komentuar rregullisht mbi këtë temë në të kaluarën. Për shembull, në shkurt, Maria Zaharova, përfaqësuese e Ministrisë së Punëve të Jashtme, u pyet për anëtarësimin e mundshëm të Finlandës në NATO.

“Është e qartë se anëtarësimi i Finlandës dhe Suedisë në NATO, i cili, siç e kuptoni, është në radhë të parë një bllok ushtarak, do të kishte pasoja të rëndësishme ushtarako-politike që do të kërkonin kundërmasat e vendit tonë”, tha në atë kohë Zaharova.

Sulmi në shkallë të gjerë i Rusisë ndaj Ukrainës ka ndryshuar situatën e politikës së sigurisë në Evropë, përfshirë Finlandën.

Qeveria finlandeze do të raportojë në Parlament të mërkurën për ndryshimet në mjedisin e sigurisë. Komisionet parlamentare do ta trajtojnë raportin pas Pashkëve.

Raporti hap një debat politik në Parlament mbi anëtarësimin në NATO. Konsiderohet e mundshme që aplikimi të dorëzohet në qershor në samitin e NATO-s në Madrid.

Ish-kryeministri i Finlandës, Alexander Stubb vlerësoi javën e kaluar se Finlanda do të aplikonte për anëtarësim në NATO në javët e ardhshme.

Stubb shkroi në llogarinë e tij në Twitter se ai kishte thënë në fillim të luftës në Ukrainë se agresionet e presidentit rus Vladimir Putin po shtynin Finlandën dhe Suedinë të aplikonin për anëtarësim në NATO.

– Atëherë thashë se nuk bëhet fjalë për ditë apo javë, është për muaj. Tani është koha për të kontrolluar vlerësimet: Finlanda do të dërgojë aplikacionin në javët e ardhshme, jo më vonë se maji. Suedia po monitoron, ose po vepron në të njëjtën kohë, tha Stubb.

Mika Aaltola, drejtor i Institutit të Politikës së Jashtme, vlerësoi në fundjavë se Finlanda mund të merrte garanci të ndryshme sigurie nga vendet kryesore perëndimore të NATO-s qysh në fazën e aplikimit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *