PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Rusia – Finlandës: Anëtarësimi në NATO do të çonte në pasoja të rënda ushtarake dhe politike

, , ,

Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse, Maria Zaharov nga Moska i dërgoi Finlandës mesazhin e Krishtlindjeve.

“Është mjaft e qartë se pranimi i Finlandës dhe Suedisë në NATO do të çonte në pasoja të rënda ushtarake dhe politike, të cilat do të kërkonin kundërpërgjigje të përshtatshme nga Rusia,” tha Zaharova për agjencinë e lajmeve të Moskës Ria Novost.

Pas fjalimit të Zaharovës në konferencën për shtyp të krishtlindjeve, nuk ka nevojë të spekulohet se çfarë thotë Rusia kur kërkon që NATO të pengohet të zgjerohet në lindje. Kërkesa zbatohet jo vetëm për Ukrainën dhe ish-republikat e tjera sovjetike, por edhe për Finlandën dhe Suedinë.

Nga këndvështrimi i Rusisë, NATO po përpiqet që Finlanda dhe Suedia të bëhen anëtare. Sipas Zaharovës, “NATO po punon me vendosmëri për të përfshirë këto vende në interesat e veta dhe politikat oportuniste”.

Sipas Zaharovës, këtë e tregon, ndër të tjera, edhe fakti se Finlanda dhe Suedia po marrin pjesë gjithnjë e më shumë në stërvitjet e NATO-s dhe po ashtu lejojnë që territori i tyre të përdoret për qëllime të tilla.

“Natyrisht, kjo nuk mund të mos na ngrejë pikëpyetje, tha Zaharova.

Presidenti i Republikës, Sauli Niinistö,në një seminar ceremonial të Institutit të Politikës së Jashtme në shtator, tha ndër të tjera se:

– Si një vend partner i NATO-s, Finlanda po monitoron nga afër zhvillimin e situatës nga jashtë: në çfarë këndvështrimi e sheh aleanca e ardhshme ushtarake partneritetin e saj dhe a do të mbetet e hapur dera e anëtarësimit.

Zaharova u shpreh se NATO është mbi të gjitha një aleancë ushtarake agresive, jo një aleancë mbrojtëse.

“NATO është kryesisht një organizatë ushtarake dhe nuk i jep përparësi mbrojtjes, por është e angazhuar në aktivitete agresive,” tha Zaharova.

Zaharova ishte gjithashtu në dijeni të asaj që po ndodhte në stërvitjet e NATO-s në të cilat janë përfshirë edhe Finlanda dhe Suedia.

– Skenarët marrin parasysh, ndër të tjera, ekzekutimin e sulmeve bërthamore kundër një të ashtuquajturi kundërshtar të krahasueshëm. Por ata nuk mund të mos e kuptojnë se është naivitet të mendosh një sulm të tillë bërthamor kundër një shteti fqinj, tha Zaharova për agjencinë e lajmeve Tass.

Zaharova gjithashtu theksoi se “përjashtimi i zgjerimit të NATO-s dhe parandalimi i vendosjes së sistemeve të armëve që kërcënojnë sigurinë e Rusisë pranë kufijve të Rusisë” do të jenë çështjet kryesore që Rusia dëshiron të diskutojë me SHBA-në dhe NATO-n në të ardhmen e afërt.

Në një konferencë të madhe për shtyp para Krishtlindjeve, Presidenti Vladimir Putin tha se bisedimet midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë mbi garancitë e sigurisë të kërkuara nga Rusia do të fillonin në janar në Gjenevë.

“Duhet të na jepni garanci menjëherë, tani”, tha Putin në një konferencë shtypi, duke ngritur zërin kur gazetari britanik pyeti nëse Putini mund të garantonte se Rusia nuk do të sulmonte Ukrainën.

Të dielën, agjencia e lajmeve Ria Novosti raportoi, duke cituar burime turke, se Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg dëshiron të mbledhë një Këshill NATO-Rusi më 12 janar.

Zaharova dha gjithashtu një mesazh pozitiv për Krishtlindjet për Finlandën dhe Suedinë.

“Ne besojmë se politika tradicionale e Finlandës dhe Suedisë për të mos i përkasin aleancave ushtarake është një garanci e rëndësishme e stabilitetit në Evropën Veriore”, tha ai.

Më herët, Zaharova reagoi ndaj vendimit të Finlandës për të blerë gjuajtësit amerikanë F-35 për të zëvendësuar Hornets. Ai tha se vendimi i blerjes nuk ishte befasi për Rusinë.

– Ne e kuptojmë, se është një blerje e planifikuar për të zëvëndësuar avionët Hornet, tha Zaharova, kur u pyet në mes të dhjetorit.

Nga komentet e Zaharovës mund të konkludohet se Rusia, të paktën për momentin, nuk e konsideron atë si një “vendosje të sistemeve të armëve që kërcënojnë Rusinë pranë kufijve të Rusisë”, një formulim që Rusia po e përdor tani për të kërkuar siguri nga NATO dhe Shtetet e Bashkuara.

– Përsa i përket Finlandës, gjëja themelore është përkushtimi i Helsinkit ndaj politikës tradicionale të mos anëtarësimit në unione apo blloqe ushtarake e kështu me radhë. Ne e shohim atë si një element të rëndësishëm të stabilitetit dhe sigurisë në Evropën Veriore dhe gjithçka në Evropë, theksoi Zaharova, duke komentuar marrëveshjen për avionët gjuajtës, sipas Tass./IS

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *