PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Rusia ndalon importet e gazit drejt Finlandës, por Shtetet e Bashkuara të Amerikës vijnë në ndihmë

, , ,

Furnizimet e gazit natyror të Gasumit nga Rusia në Finlandë në përputhje me marrëveshjen për furnizim janë ndërprerë, njofton kompania energjetike, Gasum.

“Gasum nga sot do të furnizojë konsumatorët me gaz natyror përmes interkonektorit Balticconnector nga burime të tjera”, thuhet në komunikatë.

Kompania tha se stacionet e depozitimit të gazit në zonën e rrjetit të gazit të Gasumit po funksionojnë normalisht.

Ndërprerja e importeve të gazit rus është për shkak të mosmarrëveshjeve kontraktuale midis Gasum dhe Gazprom. Ndër të tjera, gjigandi rus i energjisë ka kërkuar që Gasum të paguajë gazin në rubla, gjë që Gasum nuk ka pranuar.

Sipas vlerësimeve zyrtare, furnizimi me gaz natyror do të sigurohet të paktën deri në vjeshtë. Gjatë vjeshtës, Finlanda synon që të marrë një anije terminale LNG, e cila, sipas Industrisë Kimike, duhet të sigurojë një pjesë të konsiderueshme të furnizimit me gaz në të ardhmen.

Kompania shtetërore Gasfrid ka rënë dakord me US Excelerate Energy për të marrë me qira anijen e terminalit LNG për dhjetë vitet e ardhshme. Anija, e quajtur Exemplar, do të mbërrijë në brigjet e Finlandës jugore, por vendndodhja e saktë e anijes do të përcaktohet më vonë, sipas ministrit të Financave, Annikka Saarikko.

Kompanitë po përgatiten për ndërprerje të furnizimit me gaz, për shembull duke futur lëndë djegëse alternative dhe duke kërkuar rrugë alternative për gaz.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *