PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Sa detyra shtëpie duhet t’u japim fëmijëve? Përgjigjen mësuesit

, , ,

Transmetuesi publik finlandez Yle ka publikuar opinionet e mësuesve të shkollave fillore për sasinë e duhur të detyrave të shtëpisë dhe kohën që duhet për t’i përfunduar ato.

Sipas rezultateve të sondazhit, një mësues dha një detyrë shtëpie në ditë, por një tjetër dha detyra shtëpie për dy ose edhe tre lëndë, dy ose tre detyra secila.

Nuk ka udhëzime të përgjithshme për detyrat e shtëpisë ose numrin e tyre. Mësimet që merr një student varen tërësisht nga mësuesi.

Por sipas Yle, ka disa rregulla të përgjithshme për numrin e detyrave të shtëpisë. Një nxënës i klasës së parë nuk duhet të shpenzojë për detyrat e shtëpisë më shumë se gjysmë ore në ditë. Për më tepër, të premten nuk duhet të ketë fare detyra shtëpie për të lejuar kohë për aktivitete jashtë shkollore gjatë fundjavave.

– Shumë shpejt e bën një shkollë të ndihet e pakëndshme, nëse ka shumë detyra shtëpie dhe ato janë shumë të vështira. Fëmija mendon se ka dështuar si nxënës dhe nuk është i aftë të mësojë, thotë Docentja Ylelle Sirpa Eskelä-Haapanen, Drejtore e Departamentit të Edukimit të Mësuesve.

Sondazhi kërkoi, ndër të tjera, pikëpamjet e mësuesve nëse nxënësit duhet t’i përballojnë vetëm detyrat e shtëpisë, si edhe rolin e prindit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *