PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Shkencëtarët finlandezë dhe amerikanë: Mungesa e vitaminës D rrit 44 % rrezikun e autizmit

, , ,

Mungesa e vitaminës D tek nënat gjatë shtatëzanisë shton rrezikun e autizmit tek fëmijët e tyre. Probabiliteti ishte 44 për qind më e lartë, tregoi një studim i fundit i popullsisë i kryer nga Qendra Kërkimore e Psikiatrisë së Fëmijëve në Universitetin e Turkut dhe Universiteti i Kolumbisë në Nju Jork.

Imazhi i profilit të Andre Sourander

– Rezultatet janë të një rëndësie të shëndetit publik, sepse mungesa e vitaminës D është lehtësisht e parandalueshme, thotë profesori Andre Sourander nga Universiteti i Turkut, redaktor i artikullit, në deklaratën për shtyp.

Rezultatet u publikuan në revistën Biological Psychiatry.

Marrja e ulët e vitaminës D nga ana e nënës gjatë shtatzënisë mund të kontribuojë në zhvillimin e autizmit tek fëmija, përveç komplikimeve të trashëguara, duhanpirjes së nënës, moshës prindërore dhe komplikimeve të lindjes.

Në Finlandë rekomandohet një shtesë ditore prej 10 mikrogramësh vitaminë D gjatë gjithë vitit.

– Mungesa e vitaminës D është një problem global. Studimet në mbarë vendin në Finlandë kanë treguar se marrja e vitaminës D është përgjithësisht e mjaftueshme në popullatë, por shumë e ulët në mesin e emigrantëve, thekson Sourander.

Ekipi i Kërkuesve ka treguar më parë se mungesa e vitaminës D gjatë shtatzënisë shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar të ADHD tek fëmija.

Studimi i fundit përfshiu 1558 njerëz të lindur midis 1987 dhe 2004, të cilët ishin diagnostikuar me autizëm deri në fund të vitit 2015, si edhe nga studimi i mostrave të marra në tremujorin e parë dhe në fillim të tremujorit të dytë të pothuajse dy milionë shtatzënive

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *