PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Shkolla në distancë, e lodhshme për 40 % të nxënësve

,

Ndërsa shkollat ​​e mesme dhe shkollat ​​profesionale në zonën metropolitane të Helsinkit do të kthehen në mësimdhënien e pjesshme të kontaktit këtë javë, ekspertët paralajmërojnë se muajt e mëparshëm të mësimit në distancë mund të kenë efekte afatgjata në shëndetin mendor dhe gjendjen emocionale të studentëve.

Disa adoleshentë kanë raportuar ndjenja të vetmisë, izolimit, ankthit dhe depresionit që u intensifikuan nga ndërprerjet në aktivitetet e përditshme dhe kontakti i kufizuar shoqëror gjatë pandemisë.

Kjo gjithashtu reflektohet në rritjen e rasteve të abuzimit me substancat mes adoleshentëve në Finlandë, e cila ka qenë në rritje që kur filloi kriza e koronavirusit.

Soile Tanska, një infermiere që punon me shkollat e qytetit të Helsinkit dhe sektorin e kujdesit shëndetësor të studentëve, i tha Helsingin Sanomat se ndërsa shumica e studentëve u përshtatën mjaft shpejt me situatën e re një vit më parë, kufizimet e vazhdueshme kanë rezultuar në stres të zgjatur, ndjenja të pafuqisë dhe ankthit për të ardhmen.

Rreth 40 për qind e studentëve të shkollës së mesme ose kanë përjetuar ose janë në rrezik të përjetojnë një lodhje të madhe fizike, emocionale dhe mendore me shkollën dhe studimet, i njohur me termin “academic burnout”.

Simptomat e “burnout” përfshijnë ndjenjat e pamjaftueshmërisë, lodhje që nuk përmirësohet nga gjumi dhe një reagim negativ emocional, fizik dhe mendor ndaj studimit. Shpesh rezulton në mungesa në shkollë dhe rrit gjasat që nxënësit të braktisin shkollën tërësisht

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *