PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Shkollat britanike provojnë programin finlandez kundër bullizimit

, , ,

Një program finlandez kundër ngacmimit (bullizmit) është vendosur të testohet nga shumë shkolla fillore me qendër në Britaninë e Madhe. Programi KiVa, i cili u zhvillua në Universitetin e Turkut, ndër shumë shkolla do të zbatohet edhe në Shkollën Fillore Katolike të Shën Jozefit në Carterton, në Angli.

Shkolla të shumta në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar janë regjistruar në projektin kërkimor Stand Together, i cili kërkon të përcaktojë nëse KiVa, një program anti-ngacmim i zhvilluar në Finlandë, është më i mirë se strategjitë aktuale të rajonit.

KiVa përfshin tre elementë kryesorë: parandalimin, ndërhyrjen dhe monitorimin, dhe bazohet në kërkime të gjera. Programi ka rezultuar efektiv në zvogëlimin e ngacmimit dhe përmirësimin e mirëqenies mendore të studentëve në Finlandë.

Projekti Stand Together do të ndihmojë në studimin e efektivitetit dhe marrjen e vendimit, nëse programi KiVa duhet të futet në shkollat ​​fillore në MB.

KiVa aktualisht përdoret në mbi 90 përqind të shkollave fillore publike në Finlandë.

Rreth 120 shkolla në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar do të marrin pjesë në projekt. Bazuar në zgjedhjen e rastësishme, gjysma e shkollave do të miratojë programin KiVa dhe gjysma tjetër do të vazhdojë të zbatojë strategjitë standarde kundër ngacmimit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *