PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Shkollat ndryshojnë orarin e mësimit, pasi fëmijët duan të flenë në mëngjes

, ,

Këtë vit shkollor, pas shumë diskutimesh, shkollat ​​e mesme në Helsinki, Turku dhe Tampere kanë shtyrë fillimin e orës së parë të mësimit.

Kjo u bë, pasi në shumicën e rasteve në mëngjes, nxënësit ishin me vonesë në klasë 15 ose 30 minuta nga orari.

Këtë vjeshtë Turku pilotoi një program për të siguruar që nxënësit e shkollave të mesme në qytet të fillojnë jo më herët se ora 8.30. Jussi Paavola, drejtori i shërbimit të arsimit të mesëm të lartë të qytetit, tha se prindërit dhe studentët donin që të fillonin shkollën më vonë.

“Ata kërkuan të fillonin më vonë, dhe ka studime shkencoore që mbështet përfitimet e adoleshentëve që zgjohen më vonë në mëngjes,” tha Paavala për projektin pilot që ka tërhequr reagime pozitive.

Në Tampere, zilja bie për gjimnazistët në orën 8.15. Matti Hännikäinen, i cili drejton arsimin e mesëm në Tampere, tha se me kalimin e viteve adoleshentët kanë humbur gjithnjë e më shumë gjumin para ekranit, duke përfshirë lojërat dhe mediat sociale.

Por fillimi më vonë i mësimit në shkollat e Tampere pati në konsideratë edhe transportin publik marramendës.

“Ne nuk donim që të gjithë në qytet të nxitonin në të njëjtën kohë,” shpjegoi ai.

Edhe shkollat ​​e mesme të Helsinkit kanë shtyrë oraret e mëngjesit. Sipas Harri Korhonen, drejtues i arsimit të mesëm, në kryeqytet i takon shkollave individuale të vendosin se kur të fillojë mëngjesi i tyre.

Kjo do të thotë që disa shkolla të mesme në Helsinki kanë vendosur orarin e fillimit deri në 9 të mëngjesit.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se rreth një në pesë të rinj në Finlandë kanë vështirësi për të fjetur./Yle

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *