PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Shkroi dy romane dhe të dyja morën çmime. Finlandia në letërsi rifitohet nga Viikilä

, ,

Çmimi Finlandia për Fiction 2021 do t’i jepet shkrimtarit-dramaturgut Jukka Viikilä me veprën e tij “Pritja Qiellore” (Otava).

Fituesi u zgjodh këtë vit nga regjisorja Zaida Bergroth. Në arsyetimin e saj, Bergroth e përshkruan veprën fituese si “unike në saktësinë e saj gjuhësore dhe origjinalitetin dhe rëndësinë e gjetjeve të saj”.

“Struktura e saj fragmentare, eksperimentale është çuditërisht e natyrshme dhe pas leximit ndihet e lehtë, por e ushqyer,” vazhdon Bergroth.

“Pranimi qiellor do të turbullojë, errësojë, rafinojë dhe ta lërë lexuesin falenderues në fund,” përmbledh ajo vlerësimin e saj në ceremoninë e çmimit.

Kjo është një fitore e rrallë e dyfishtë për Viikilä. Bo Carpela dhe Olli Jalonen kanë fituar dy herë më parë çmimin e madh për letërsinë finlandeze.

Por edhe një herë, Viikilä u shpërblye me çmimi e dytë me një shpejtësi rekord: “Bojëra uji nga qyteti i Engelit” fitoi çmimin vetëm pesë vjet më parë. Intervali i shpërblimit të Carpelan ishte 12 vjet dhe ai i Jalonen 28 vjet.

Veçantia e fitores së Viikilä shtohet nga fakti se ai ka botuar vetëm këto dy romane, të cilat tani janë vlerësuar me çmimet e larta. Krahas këtyre ka botuar përmbledhje me poezi dhe një enciklopedi poetike.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *