PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

“Shtetrrethimi” në parlament. Strategji e re për vaksinimet

,

Autoritetet finlandeze po konsiderojnë të bëjnë ndryshime në strategjinë e vaksinimit të vendit, i cili do të shihte me përparësi zonat më të prekura nga epidemia, pasi të gjitha grupet në rrezik janë vaksinuar.

Sipas orarit aktual, vaksinat do të shpërndahen në mënyrë të barabartë për pjesën tjetër të popullsisë pasi të jenë vaksinuar tre grupet kryesore me përparësi – punonjësit e kujdesit shëndetësor, të moshuarit dhe njerëzit me kushte themelore shëndetësore.

Rajonet e Helsinkit dhe Turkut kanë pasur nivele shumë më të larta infeksioni sesa pjesa tjetër e vendit në muajt e fundit.

Duke folur në një konferencë shtypi të Enjten pasdite, Kryeministrja Sanna Marin (SDP) tha se qeveria e konsideron të rëndësishme që grupet më të rrezikuara nga virusi të mbeten përparësia kryesore.

“Grupet që vlerësohen aktualisht më të rrezikuar duhet të vaksinohen në përputhje me planin aktual të vaksinimit në të gjithë vendin,” tha Marin. “Pasi të jenë vaksinuar, vaksinimet mund të drejtohen në zonat më të goditura. Instituti Finlandez për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) dhe Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë janë përgjegjëse për marrjen e këtij vendimi.”

Ligji i kufizimeve i dërgohet Parlamentit

Në të njëjtën konferencë shtypi, Marin gjithashtu konfirmoi që qeveria të enjten paraqiti një projekt propozim në Parlament për kufizimin e përkohshëm të lirisë së lëvizjes dhe miratimin e një urdhri të vendosjes së detyrueshme të maskës së fytyrës në zonat ku epidemia “po përhapet me shpejtësi dhe jashtë kontrollit”.

Kufizimet e propozuara do të zbatoheshin vetëm për zonën metropolitane të Helsinkit, si dhe Turku, ku normat e infektimit me koronavirus kanë qenë më të lartat. Masat do të prekin pesë qytete: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen dhe Turku. Ata kanë gati 1.4 milion banorë, ose afërsisht një e katërta e popullsisë së vendit.

Parlamenti pritet të debatojë propozimin të Premten, por është e paqartë nëse ai mund të hyjë në fuqi para fundjavës së festave të Pashkëve katër-ditore.

Marin tha se objektivi i kufizimeve është të zvogëlojnë kontaktet e panevojshme shoqërore, por jo të bëjnë të vështirë jetën e zakonshme pa arsye. Prandaj do të vazhdojë të jetë e mundur që njerëzit të kryejnë detyra thelbësore, siç janë shkuarja në dyqane ushqimore ose zyra postare.

“Unë i bëj thirrje secilit prej jush; së bashku ne mund të zvogëlojmë kontaktet deri në atë shkallë që është e nevojshme. Kjo do të thotë që ne nuk duhet të ftojmë disa miq për darkë ose të organizojmë festat e ditëlindjes së fëmijëve …. Partitë ose tubimet e panevojshme duhet të pezullohen për të kaluar sa më mirë stinën e verës,” tha Marin.

Salminen: Një situatë e qetë mund të dalë shpejt jashtë kontrollit

Duke folur pas kryeministrit, Drejtori i THL i Sigurisë Shëndetësore Mika Salminen tha se autoritetet finlandeze kishin ndjekur nga afër situatën në vendet e tjera, përfshirë Irlandën dhe Portugalinë, ku një situatë relativisht e qetë doli jashtë kontrollit shumë shpejt dhe rrezikoi kapacitetin e kujdesit shëndetësor.

“Nëse njësitë e kujdesit intensiv mbingarkohen, ne atëherë automatikisht jemi shumë vonë,” tha Salminen, duke shtuar se THL vlerëson se kufizimet e propozuara do të zvogëlojnë kontaktet shoqërore me rreth 25 përqind.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *