PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Si po ndryshon BE dhe pasojat mbi Finlandën

, ,

Nga CRETE KARVALA, Iltalehti

54 përqind e finlandezëve kanë një qëndrim pozitiv ndaj anëtarësimit në BE dhe 20 përqind një qëndrim negativ. Informacioni është nga Anketa e Vlerave dhe Qëndrimeve të EVA-s.

Në lidhje me paketën e diskutueshme të rimëkëmbjes, pikëpamjet e finlandezëve janë të ndara, pasi 40 përqind mendojnë se pjesëmarrja e Finlandës në paketën e rimëkëmbjes prej 750 miliardë eurosh, e cila shpërndan grante dhe hua për vendet anëtare të BE, është në interesin tonë. Pothuajse po aq finlandezë (38 përqind) nuk e konsiderojnë pjesëmarrjen në paketë që është në interes të Finlandës.

Sipas rezultateve të hulumtimit të Eva, gjithashtu duket se shumica e finlandezëve vlerësojnë BE-në, por nuk shpresojnë që ajo të ndryshojë.

Përmes krizave

Sidoqoftë, BE po ndryshon vazhdimisht, dhe zakonisht përmes krizave ose projekteve të mëdha. Kriza e koronavirusit dhe paketa e rimëkëmbjes përkatëse janë një shembull i kësaj. Paketa ka për qëllim të ndihmojë ekonominë e Evropës si një e tërë dhe atë të shteteve anëtare të Bashkimit, që të ngrihet nga gropa e shkaktuar nga koronavirusi, të ristrukturojë dhe të rrisë investimet.

Fondi i Rimëkëmbjes shihet gjithashtu si një hap drejt një politike të përbashkët fiskale Evropiane.

Politika fiskale ka qenë tradicionalisht një politikë ekonomike e ndjekur nga shteti në drejtim të konsumit publik, investimeve publike dhe financimit të tij.

Tani, për BE, pyetja e madhe është nëse politika e përbashkët fiskale për të cilën kanë nevojë shumë vende të BE do të lejohet në të ardhmen. Ndër të tjera, Olaf Scholz, ministri i Financave Social Demokrat gjerman, ka thënë se BE ishte tashmë në rrugën e një politike të përbashkët fiskale.

Politika monetare në BE menaxhohet nga Banka Qendrore Evropiane, e cila do të shpenzojë gjithsej 1,850 miliardë euro në stimulimin e normës së interesit duke blerë bono deri në pranverën e ardhshme. Në praktikë, kjo do të thotë që kur bankat dhe investitorët shesin letra me vlerë të borxhit në BQE, ata janë në gjendje të rrisin huadhënien e tyre për bizneset dhe familjet.

BQE është bërë mbështetësi më i madh i financave publike të BE-së dhe, në të njëjtën kohë, i borxhit të tyre. Në praktikë, vendet e BE-së janë ngatërruar tashmë në borxhe të përbashkëta përmes BQE-së. Më shumë borxhe të përbashkëta premtohen me paketën e rimëkëmbjes, nëse miratohet në të gjitha vendet anëtare të BE-së.

Megjithëse paketa e rimëkëmbjes prej 750 miliardë eurosh është vendim i marrë vetëm për këtë krizë, mund të ndodhë që vullneti politik i vendeve të BE-së të çojë në të ardhmen në një model të ngjashëm. Sidoqoftë, kjo kërkon miratimin e 27 shteteve anëtare.

Të mëdhenjtë i japin drejtim EU

Thelbësore për të ardhmen e BE është drejtimi në të cilin fuqitë e mëdha të Evropës, Gjermania dhe Franca, dëshirojnë të zhvillojnë Bashkimin. Zgjedhjet do të mbahen në të dy vendet brenda një viti.

CDU / CSU, Bashkimi Kryesor Demokristian në Gjermani, nuk është në favor të një bashkimi borxhi, por të Gjelbrit, të cilët po drejtojnë sondazhet e opinionit, janë pro një politike më të lirshme të borxhit, ashtu siç janë Social Demokratët.

Nëse të Gjelbrit fitojnë zgjedhjet, mund të ndodhë që Gjermania të lirojë politikën e saj tradicionalisht të shtrënguar të borxhit – veçanërisht nëse borxhi përdoret për të bërë investime për të luftuar krizën e klimës, siç synon të bëjë paketa stimuluese.

Sidoqoftë, nëse BE do të bëhej një bashkim financiar i përhershëm, do të kërkonte një referendum në Gjermani, për shembull, kështu që nuk duket se do të ketë sukses.

Finlanda gjithashtu, nëse dëshiron, mund të sigurojë që zgjidhje të tilla si paketa stimuluese nuk duhet të përgatiten në të ardhmen. Kjo do të kërkonte që politikanët kryesorë të promovojnë pozicionet e tyre në tryezat e BE-së dhe të theksojnë nevojën që vendet anëtare të kujdesen për problemet e tyre.

Shtetet e Bashkuara të Evropës

Gjatë kohës kur drejtohej nga Juncker, Komisioni Evropian, që ka për detyrë të bëjë propozime legjislative, bëri një numër propozimesh që, nëse do të zbatoheshin, do të kishin thelluar integrimin në zonën e euros. Në atë kohë, eurobono (bono të përbashkëta të vendeve të eurozonës) dhe një ministër i përbashkët i financave, ndër të tjera, u prezantuan, por projektet nuk morën mbështetje nga vendet anëtare.

Kohët e fundit, Kryeministri Italian, Mario Draghi, ka folur në lidhje me eurobonot në veçanti, duke ngritur çështjen e emetimit të obligacioneve të zakonshme të zonës euro dhe një bashkim më të ngushtë fiskal në takimin e Këshillit Evropian në muajin mars.

Draghi është një ish guvernator i BQE, dhe ai gjithashtu do të donte një buxhet për zonën e euros si qeveria federale e SHBA.

Sidoqoftë, Kryeministri Italian e di që Finlanda dhe gjithashtu disa vende të tjera të eurozonës janë kundër këtij projekti.

– Unë e di shumë mirë që kjo do të zgjasë me vite. Ndërsa disa shtete anëtare kundërshtojnë me forcë, një projekt i përbashkët politik është i nevojshëm për ta çuar përpara këtë. Është e kotë të imagjinohet shumë rreth statusit të euros përpara se të korrigjohet ky problem, tha ai.

Draghi do të dëshironte gjithashtu rregulla të përbashkëta mbi borxhin dhe disiplinën buxhetore për të zvogëluar pabarazitë midis vendeve të Evropës Jugore dhe Veriore.

Përmbysja e rregullave të disiplinës buxhetore të zonës euro do të fillojë në vjeshtë.

Luftimi i ndryshimit të klimës

Përveç integrimit ekonomik, një prirje tjetër e madhe e vazhdueshme në politikën e BE-së lidhet me ndryshimin e klimës dhe masat praktike që do të merren si rezultat, të cilat do të ndikojnë gjithashtu në Finlandë.

Evropa është vendosur të bëhet një kontinent neutral nga karboni deri në vitin 2050.

Në zemër të politikës së Komisionit, të udhëhequr nga Ursula Von der Leyen, është e ashtuquajtura “Marrëveshja e Gjelbër”, një program i rritjes së gjelbër që Presidentja e Komisionit e krahasoi në 2019 madje edhe me një “shëtitje historike në hënë”.

Programi i Rritjes së Gjelbër përfshin të gjithë sektorët e shoqërisë, nga industria te prodhimi i ushqimit, energjia, ndërtimi, strehimi dhe transporti. Pyjet, prerjet dhe larmia e tyre janë gjithashtu pjesë e agjendës së rritjes së gjelbër.

Komisioni i BE aktualisht po përgatit një strategji të re të pyjeve të Bashkimit, e cila do të botohet në fillim të verës.

Ndër të tjera, eurodeputeti i Partisë së Koalicionit Petri, Sarvamaa dhe përfaqësuesi i PSD-së Eero Heinäluoma kanë qenë të shqetësuar se gjatë përgatitjes së strategjisë, vlerat mjedisore po kapërcejnë rëndësinë e vendeve të punës dhe aspektet ekonomike të sektorit pyjor.

Industria pyjore përbën rreth një të pestën e eksporteve totale të Finlandës, kështu që udhëzimet e Komisionit janë të një rëndësie të madhe për Finlandën.

Sipas Sarvamaa dhe Heinäluoma, në strategjinë e tij të re, Komisioni i shikon pyjet në mënyrë tepër të njëanshme – vetëm nga pikëpamja e sasisë së karbonit – dhe kërkon t’i bëjë pyjet “rezervate të modës së vjetër”. Kjo është arsyeja pse eurodeputetët kanë theksuar që menaxhimi i qëndrueshëm i pyjeve dhe pylltaria duhet të shihen si pjesë e një strategjie të rritjes së gjelbër dhe jo e kundërta.

Heinäluoma dhe Sarvamaa gjithashtu shpresojnë që politika pyjore do të mbetet kryesisht përgjegjësi e vendeve anëtare të BE.

Nga ana tjetër, rëndësia e biodiversitetit pyjor dhe ruajtja e natyrës është theksuar, veçanërisht në pikëpamjet e të Gjelbërve dhe të majtës.

Siguria e trazuar

BE është një projekt ekonomik, politik dhe gjithashtu i sigurisë, pasi Bashkimi Evropian ishte fillimisht një projekt i paqes, i krijuar pas dy luftërave shkatërruese botërore.

Sot, BE është në një situatë ku Rusia agresive vazhdimisht krijon dhimbje koke dhe bota globale po kondensohet në boshtin Kinë-SHBA.

BE-ja tani duhet të jetë në gjendje të përballet me intensifikimin e konkurrencës ekonomike dhe superfuqisë me Shtetet e Bashkuara, Kinën dhe Rusinë.

Vendet individuale të BE-së janë thjesht pjesë të vogla në këtë lojë. Për shembull, Gjermania, vendi më i madh në Evropë, përbën vetëm një përqind të popullsisë dhe ekonomisë së botës.

Tradicionalisht ka qenë e rëndësishme për Finlandën, si për sa i përket sigurisë kombëtare dhe mirëqenies ekonomike, të përfshihet në mënyrë aktive në bashkëpunimin evropian.

Tani finlandezët duhet të konsiderojnë edhe një herë nëse intensifikimi i bashkëpunimit me BE do të thotë një humbje e pavarësisë, siç sugjerojnë partitë anti-BE, ose nëse bashkëpunimi përfshin bashkimin e forcave midis shteteve anëtare për të përballuar sfida transnacionale të tilla si kriza e klimës, pandemia dhe siguria dhe sfidat ekonomike.

Nga pikëpamja ekonomike, është mirë të kujtohet se buxheti i përbashkët i BE-së aktualisht është vetëm në rendin e rreth 1% të PBB-së së Bashkimit.

A do të ishte në interes të Finlandës për të rritur buxhetin në mënyrë që, për shembull, investimet në kërkim dhe zhvillim të mund të rriten në mënyrë që të ketë sukses në konkurrencën kundër Kinës dhe Shteteve të Bashkuara? Kjo është mendimi i profesorit Vesa Vihriälä në një intervistë me Talouselämä

Vihriälä është një nga ekonomistët më të respektuar të Finlandës dhe ekspertët e euros. Sipas tij, në fusha të tilla si siguria, siguria kibernetike, menaxhimi i kufijve të jashtëm dhe politika klimatike, investimet e shteteve anëtare individuale janë shumë të dobëta, në këtë rast do të ishte e vlefshme të forcohet menaxhimi i tyre përmes një buxheti të përbashkët të BE-së.

Në të ardhmen, politikanët finlandezë duhet të deklarojnë qartë se në cilat çështje janë të gatshëm të intensifikojnë bashkëpunimin me BE dhe në cilat çështje ata duan të mbajnë pushtetin e vendimmarrjes në duart e tyre, dhe pastaj të justifikojnë qartë pikëpamjet e tyre para qytetarëve.

Së fundmi, vlen të kujtohet se BE po zhvillohet po aq shpejt apo ngadalë sa 27 Shtetet Anëtare dhe qytetarët e tyre po e lejojnë atë të zhvillohet.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *