PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Sindikatat në Finlandë “paralizojnë” katër qytete. Mësuesit dhe punonjësit e bashkive kërkojnë rritjen e pagave

, , ,

Mijëra punonjës të pushtetit lokal, duke përfshirë mësues, edukatorë të kopshteve, psikologë dhe punonjës socialë dolën në grevë të mërkurën në katër qytete finlandeze, në atë që përshkruhet si aksioni më i madh sindikal në sektorin komunal në dekada.

E thirrur nga Organizata Negociatore për Profesionistët e Sektorit Publik (Juko), greva synon të ushtrojë presion ndaj punëdhënësve për të zgjidhur mosmarrëveshjet e kontratave të përgjithshme, kryesisht rreth programeve të pagave të punonjësve.

Vlerësohen 6,000 në grevë në Oulu

Menaxheri i Juko’s Strike Juha Moilanen vlerësoi të mërkurën herët se më shumë se 6,000 punonjës të komunës në Oulu po qëndrojnë larg punës së tyre.

Zyrtarët e qytetit në Oulu kanë vendosur të pezullojnë shkollat ​​fillore dhe nxënësit e shkollave të mesme kanë kaluar në mësimin në distancë gjatë kohëzgjatjes së grevës, e cila është planifikuar të përfundojë në mesnatën e së enjtes.

Bibliotekat e qytetit, sallat e notit dhe objektet e tjera sportive të brendshme u mbyllën.

Shërbimet goditen në Turku

Në Turku, rreth 3500 punonjës të Bashkisë janë në grevë, duke prekur një sërë shërbimesh të mërkurën dhe të enjten.

Qendrat publike të kujdesit ditor të fëmijëve janë mbyllur, ashtu si shkollat ​​dhe kujdesi jo urgjent është reduktuar në qendrat shëndetësore të qytetit.

Një sërë shërbimesh sportive dhe kulturore janë pezulluar ose funksionojnë me staf të kufizuar.

Jo të gjitha linjat e autobusëve funksionojnë sipas orareve normale.

Kujdes ditor i kufizuar në Rovaniemi

Në Rovaniemi, shkollat ​​janë të mbyllura dhe jo të gjithë fëmijët kanë akses në çerdhe dhe kopshte. Rreth një e treta e punonjësve publikë të Rovaniemit janë në grevë. Kryesinikalisti i Jukon në Rovaniemi, Marko Bohm, i tha Yle se greva do të ketë një ndikim të gjerë.

“Nëse keni nevojë për shërbimet e qytetit sot, ka të ngjarë të ndesheni me një ndërprerje,” tha Bohm.

Edhe pse shkollat ​​janë të mbyllura, nxënësit mund të marrin drekën nga shkollat ​​e tyre për t’i ngrënë në shtëpi nga ora 11.30 deri në dymbëdhjetë.

Nga ana tjetër, qendrat e kujdesit ditor të qytetit mbeten të hapura, por një pjesë e stafit janë në grevë, duke reduktuar shërbimet e rregullta. Prindërve u është kërkuar që të bëjnë rregullimet e tyre të kujdesit ditor gjatë kohëzgjatjes së grevës.

Këshillimi i rezervuar paraprakisht, kujdesi shëndetësor për shkollën dhe studentët do të jepen, por takimet me mjekun mund të anulohen.

Bibliotekat kanë reduktuar shërbimin gjatë grevës, por shërbimet e tjera të kohës së lirë në pjesën më të madhe funksionojnë normalisht.

Siguria e para

Qyteti i Jyväskylä ka gjithashtu shkolla të mbyllura dhe disa ambiente të kujdesit ditor.

Sipas Sami Lahti, Drejtor i Shërbimit të Shërbimeve të Arsimit Bazë në Jyväskylä, nëse shkollat ​​e qytetit do të kishin mbetur të hapura, do të kishte vetëm disa dhjetëra mësues për pothuajse 13,000 nxënës gjatë grevës.

“Nuk ka asnjë mënyrë për të organizuar situatën në mënyrë të sigurt. Kështu që është më mirë të pranojmë se mësimi nuk mund të organizohet,” tha ai.

Grupet e punëtorëve komunalë javën e kaluar kundërshtuan një propozim pajtimi të paraqitur nga Pajtuesi Kombëtar i Punës i Finlandës Vuokko Piekkala.

Nëse negociatat nuk japin rezultat deri në javën e ardhshme, Greva do të mbahet edhe në Kuopio dhe Tampere do të jetë në grevë, dhe javën e ardhshme 19-25 prill në Helsinki, Vantaa, Espoo dhe Kauniainen.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *