PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Situatë alarmante në spitale. Kërkohet vaksinim i fëmijëve dhe doza e tretë për të rriturit

,

Përfaqësuesit më të lartë të Ministrisë së Çështjeve Sociale dhe të Ministrisë së Shëndetësisë deklaruan sot se situata e koronavirusit është në një fazë shperthyese në Finlandë. Kësaj jave janë raportuar çdo ditë mbi 1 mijë të infektuar, ndërsa sot ishte dita rekord me 1344 të infektuar. Njësitë e kujdesit intensiv janë plot në Helsinki, ku janë të zëna 49 nga 50 shtretërit në dispozicion. Pavarësisht nga kjo, nëse numri rritet, pacientët mund të transferohen në qytetet e tjera. Të sëmurët rëndë janë kryesisht të pavaksinuarit ose të moshuarit.

Konferenca për shtyp u dha nga Krista Kiuru (sd), Ministre e Familjes dhe Shërbimeve Bazë, Taneli Puumalainen, Shef i Departamentit në Ministrinë e Shëndetësisë (STM), Pasi Pohjola, Drejtor i Strategjisë në STM dhe Ismo Tuominen, Këshilltar Bordi në STM.

Kufizime të reja në restorante për fundjavën

Qeveria ka rënë dakord për kufizimet e reja të restoranteve që shërbejnë pijet alkoolike dhe restorantet e hapura në mbrëmje. Shërbimi i alkoolit përfundon në orën 17:00 dhe ushqimi në orën 18:00.

“Megjithatë, nëse restoranti shërben klientë me pasaportë koronavirusi, situata do të ishte sikur të mos kishte fare kufizime”, saktësoi Tuominen.

Sipas Tuominen, data e hyrjes në fuqi të rregullores së re aktualisht është përcaktuar në draft si e diela 28 nëntor.

Kufizimet nuk zbatohen për vendet ku alkooli nuk shitet, për shembull, kafenetë dhe restorantet e ushqimit të shpejtë do të qëndrojnë të hapura pa pasaportë koronavirusi.

Rekomandimi i Grupit Ministror Sote kërkon miratimin e të gjithë qeverisë. Vendimi do të merret sot ose nesër. Miratimi mund të konsiderohet mjaft i sigurt, pasi grupi ministror SOTE ka përfaqësim nga të gjitha partitë qeverisëse.

Strategji e re paneuropiane për vaksinimet

Në konferencën për shtyp u theksua rëndësia e vaksinimit. Megjithëse efikasiteti i dozës së dytë fillon të bjerë 4-6 muaj pas marrjes së saj, Puumalainen thotë se efikasiteti ndaj sëmundjes së rëndë të koronavirusit mbetet i rëndësishëm për një kohë të gjatë.

Tani është e rëndësishme, tha ai, të parandalohet që virusi të qarkullojë në popullatë, në mënyrë që individët më të cenueshëm në shoqëri dhe të pavaksinuarit të mbrohen më mirë.

Finlanda po përgatitet të vaksinojë personat e moshës 5-11 vjeç. Ne po përgatitemi gjithashtu që dozat e treta t’u jepen personave nën 60 vjeç, tha Puumalainen.

Puumalainen kujtoi se Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) vuri dje paketën e saj të gjerë të rekomandimeve në dispozicion të vendeve të BE-së.

– Situata epidemike është duke ecur në një zhvillim shqetësues. Agjencia rekomandon shtimin e vaksinimeve, mbulimi i popullsisë me dy dozave duhet rritur dhe dozat e treta duhet të jepen, përmblodhi Puumalainen.

Qëllimet e reja strategjike për vaksinimin janë vendosur deri në verën e ardhshme.

Popullsia është ende e mbrojtur nga vaksinat, por në përputhje me strategjinë hibride të qeverisë, shoqëria konsiderohet e hapur. Sipas Puumalainen, vaksinimet reduktojnë numrin e rasteve të koronavirusit, sëmundshmërisë dhe sëmundjeve të rënda.

Strategjia e vaksinimit është përditësuar për të parandaluar infeksionet, jo vetëm vdekjet.

Ministrja Kiuru shprehu gjithashtu shqetësimin për situatën aktuale në Finlandë. Një problem është se të pavaksinuarit nuk aplikojnë për teste për koronavirus.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *