PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Socialdemokratët finlandezë: Vendimi për NATO-n merret në pranverë

, ,

Kryetarja e socialdemokratëve, kryeministrja Sanna Marin, tya se Finlanda duhet të marrë vendimin e saj për NATO-n me kujdes, por shpejt. Sipas saj, kjo në praktikë do të thotë se zgjidhja do të bëhet në pranverë.

– Në këtë situatë të re dhe mjedis të ndryshuar të sigurisë, ne gjithashtu duhet të vlerësojmë të gjitha mjetet për të garantuar sigurinë e Finlandës dhe finlandezëve. Tani duhet të shqyrtojmë seriozisht pozicionin dhe qëndrimin tonë ndaj aleancës ushtarake, tha Marin në një fjalim në këshillin e Partisë Socialdemokrate.

Sipas saj, sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës është sulmi më i ashpër i një anëtari të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së kundër ligjit ndërkombëtar, Kartës së OKB-së dhe paqes dhe sigurisë që garanton. Sipas Marin, lufta në Ukrainë gjithashtu ka ndryshuar në mënyrë të pakthyeshme marrëdhëniet midis Finlandës dhe Rusisë.

– Rusia me veprimet e saj po shkel hapur marrëveshjet ndërkombëtare për të cilat është angazhuar. Ajo ka hedhur poshtë të gjitha parimet themelore të sigurisë evropiane.

Sipas Marin, tani duhet të bëhet një vlerësim i efekteve të kësaj në sigurinë e Finlandës dhe finlandezëve.

– Vlerësimi duhet të bëhet me kujdes, transparent dhe pa zbukurime.

Sipas Marin, është gjithashtu koha që PSD të ketë një diskutim mbi qëndrimin e Finlandës ndaj anëtarësimit në NATO. Procesi, tha ajo, do të vazhdojë në të njëjtën mënyrë si kur vendoset për një program qeveritar ose për t’u bashkuar në një koalicion qeverisës. Për këtë arsye, PDS do të organizojë një mbledhje të jashtëzakonshme të këshillit të partisë së bashku me grupin parlamentar, ku do të merren vendimet për këtë çështje. Takimi do të mbahet pasi të ketë ecur procesi parlamentar dhe të jenë plotësuar kushtet për vendimmarrje.

– Pyetja jonë më e rëndësishme është se si e sigurojmë sigurinë e Finlandës dhe finlandezëve në mënyrën më të mirë të mundshme.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *