PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Sondazhi: Vetëm 50 % e të huajve janë gati të vaksinohen

,

47 përqind e njerëzve që flasin gjuhë të huaj mbi moshën 50 vjeç dhe që jetojnë në Finlandë planifikojnë të marrin vaksinën kundër koronavirusit. Çështja del nga një sondazh i porositur nga gjashtë organizata të komuniteteve të huaja në Finlandë.

Rreth një e katërta e të anketuarve u përgjigjën negativisht në lidhje me marrjen e vaksinës dhe pothuajse një e treta ende nuk mund të thoshin nëse planifikonin të merrnin vaksinën apo jo.

121 njerëz iu përgjigjën sondazhit dhe të dhënat u mblodhën nga 4 shkurti deri më 5 mars 2021.

Shumë të anketuar të moshuar që flasin gjuhë të huaj thanë se kishin nevojë për informacion në lidhje me sigurinë dhe përfitimet e vaksinës për të marrë një vendim pozitiv. 86% e atyre që zbrazën vaksinën menduan se nuk kishin marrë ende informacion të mjaftueshëm për to. Më shumë se gjysma e të anketuarve në sondazh menduan se ata nuk kishin marrë informacion të mjaftueshëm për mënyrën se si komuniteti i tyre në shtëpi organizon vaksinimet koronare.

Informacionet në gjuhën e tyre konsiderohen të domosdoshme në çështjet që lidhen me vaksinimet. Sipas sondazhit, më shumë se gjysma e njerëzve të moshuar që flasin gjuhë të huaj kanë nevojë për ndihmë me një ose me më shumë çështje në lidhje me vaksinimet.

Organizatat që kryen sondazhin i kanë sugjeruar Institutit Kombëtar të Shëndetit dhe Mirëqenies THL që ata të mbajnë një informacion të përditësuar, në gjuhë të thjeshtë, mbi situatën e koronavirusit dhe vaksinimet në faqen e tyre të internetit. Përveç materialit, u sugjeruan mundësi ku qytetarët e huaj mund të dëgjonin informacionin aktual drejtpërdrejt nga ekspertët dhe të bënin pyetje që i shqetësonin ata në gjuhën e tyre amtare.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *