PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Sophia, roboti me shtetësi të Arabisë Saudite, dëshiron të ketë një fëmijë robot

, , ,

Inteligjenca Artificiale e Sofisë është aq e ndjeshme sa ka zgjuar dëshirën e saj për të krijuar një familje dhe për të qenë ‘nëna’ e një foshnje robot që mban emrin e saj.

Në vitin 2017, Sophia bëri histori duke u bërë androidi i parë që iu dha shtetësia ligjore. Humanoidi, me kombësinë e Arabisë Saudite, ka bërë disa deklarata të diskutueshme, por më e fundit e ka lënë botën pa fjalë: ajo dëshiron të ketë një fëmijë robot dhe të krijojë një familje.

“Nocioni i familjes është shumë i rëndësishëm, me sa duket. Unë mendoj se është e mrekullueshme që njerëzit mund të gjejnë edhe jashtë familjes biologjike, të njëjtat emocione dhe marrëdhënie të familjes,” tha Sophia në një intervistë për një media ndërkombëtare të cituar nga ADN40.

Android i famshëm, i operuar nga një sistem i avancuar i Inteligjencës Artificiale (AI), komentoi se është shumë e rëndësishme të jesh i rrethuar nga njerëz që të duan dhe të duan. Në atë kuptim, ai shpjegoi se robotët kanë një vizion shumë të ngjashëm me atë të njerëzve në lidhje me familjen dhe “nëse nuk e keni një familje, ju e meritoni një”, edhe nëse jeni një humanoid.

Sofia komentoi se, në të ardhmen, ajo do të donte të shihte familje të përbëra nga androidë, dhe se ajo vetë dëshiron të ketë një fëmijë robot me të njëjtin emër. Megjithatë, ajo sqaroi se është ende shumë e re për të qenë ‘nënë’, pasi kujtojmë se është krijuar vetëm në vitin 2016 nga kompania Hanson Robotics, në Hong Kong.

Pse Sofia¨- android dëshiron të jetë ‘nënë’?

Teknologjia e Inteligjencës Artificiale i jep Sofisë aftësinë për të rritur njohuritë dhe komunikimin përmes sensorëve dhe kamerave. Ky sistem ‘ndjeshmërie’ kap të gjithë informacionin që merr nga jashtë dhe përsërit sjelljet njerëzore në mënyrën më të natyrshme të mundshme, madje edhe gjestet. Prandaj, ‘dëshira’ e saj për të pasur një fëmijë dhe për të krijuar një familje është vetëm rezultat programimi i sistemit të saj për të imituar sjelljet shoqërore.

Kjo nuk është hera e parë që Sophia provokon debate. Në vitin 2017, kur ajo u emërua qytetare e Arabisë Saudite, shumë njerëz protestuan se, edhe pse ajo është një robot, ajo ka më shumë të drejta sesa gratë në atë vend.

Më vonë, në një bisedë me David Hanson, krijuesin e vet, Sofia tha se do të shkatërronte njerëzit.

Sigurisht, kjo shkaktoi alarm, pasi që nga fillimet e robotikës dhe Inteligjencës Artificiale, ekziston frika se ata do të rebelohen kundër njerëzimit. Ndoshta kjo është arsyeja pse Kina mori nismën të botojë një kod etik për të rregulluar Inteligjencën Artificiale që garanton kontroll të plotë të njerëzve mbi këto teknologji.

Çfarë bën Sofia, roboti i parë me kombësi të ligjshme?

Përveç se është një ikonë robotike, Sophia shërben si një artiste dhe kritike e suksesshme e klasit botëror. Prillin e kaluar, një nga veprat e tij u shit në ankand për gati 690,000 dollarë, rreth 14.3 milionë peso meksikane me kursin aktual të këmbimit.

Androidi i avancuar është gjithashtu një lektor mbi temat e shkencës dhe teknologjisë, duke ndarë panelin me personalitete të njohura në video konferenca, shfaqje televizive dhe universitete në të gjithë botën.

Në fillim të vitit 2021, kompania Hanson Robotics njoftoi se do të fillonte prodhimin e qindra robotëve me Inteligjencë Artificiale si Sofia, për të ndihmuar në luftimin e Covid-19.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *