PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Sot, hyjnë në fuqi kufizimet e rrepta për baret dhe restorantet, si edhe aktivitetet kulturore dhe sportive

, ,

Dita e sotme sjell kufizime më të rrepta në Uusimaa, ku bën pjesë edhe metropoli ii Helsinkit, si dhe në të gjitha në zonat e tjera të Finlandës, që janë në fazën e përhapjes së koronavirusit.

1. Restorantet
Nëse dëshironi të shkoni për një gotë në fund të ditës së punës që përfundon në orën 16:00, tashmë duhet të nxitoni, pasi të gjithë restorantet në zonën e përhapjes do të ndalojnë shërbimin e alkolit nga ora 17:00 e së martës.

Rregullorja aktuale është e vlefshme deri më 20 janar.

Kufizimet e restoranteve në zonën e shpërndarjes vlejnë për provincat Uusimaa, Finlanda Jugperëndimore, Satakunta, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Karelia e Jugut, Finlanda Qendrore, Ostrobothnia, Ostrobothnia Jugore, Ostrobothnia Qendrore, Ostrobothnia Veriore, Lapland dhe Savonia Veriore Rrethi Spitalor i Savos Jugore.

Nga e marta, përdorimi i pasaportës së koronavirusit nuk do të përjashtojë më restorantet nga kufizimet. Shitja e alkoolit përfundon në të gjitha restorantet që shërbejnë edhe ushqim në orën 17:00 dhe dyert mbyllen në orën 18:00 në ato restorante ku shitja e alkoolit është biznesi kryesor.

Restorantet, restorantet e burgerëve, piceritë dhe kafenetë janë të hapura deri në orën 20:00, me një pasaportë koronavirusi.

Në restorantet ku alkooli është pjesa kryesore e biznesit, vetëm gjysma e vendeve mund të përdoren brenda dhe jashtë lokalit. Në lokalet e tjera të shërbimieve, 75% e vendeve në ambiente të mbyllura mund të përdoren nga klientët.

Përveç kësaj, të gjithë klientët duhet të kenë ndenjëset e tyre të mbështetura në një tavolinë.

Kufizimet e restoranteve nuk zbatohen për mensat e punëtorëve apo për restorantet që ua japin për në shtëpi ushqimet e përgatitura klientëve të tyre.

Kufizimet në orët e hapjes nuk zbatohen për anijet ose avionët që udhëtojnë brenda Finlandës apo jashtë vendit.

2. Uusimaa

Në Uusimaa, kufizime të forta do të hyjnë në fuqi nga dita e sotme.

Me urdhër të Agjencisë Administrative Shtetërore Rajonale të Finlandës Jugore, të gjitha ngjarjet publike dhe mbledhjet e përgjithshme të mbajtura në ambiente të mbyllura në Uusimaa janë të ndaluara deri më 17 janar.

Vendimi mbyll ndër të tjera teatrot, kinematë, ambientet sportive dhe koncertet në ambiente të mbyllura.

Gjithashtu, shumë ambiente për përdorim sportiv, lojëra, argëtime dhe shërbime të tjera rekreative nga ente publike dhe private do të mbyllen deri më 10 janar.

Nën këtë kategori bëjnë pjesë përdorimi i ambjenteve të mbyllura për ekipet sportive, sportet në grup, sportet e tjera të ngjashme, si dhe palestra dhe ambiente të tjera të ngjashme sportive të mbyllura, saunat publike, spa dhe pishinat, vendet e dëfrimit, argëtimit dhe parqe tematike, si edhe kopshtet zoologjike, kënde lojërash të mbyllura dhe kënde lojërash dhe sallone publike në qendrat tregtare.

Megjithatë, objektet mund të përdoren për ofrimin e shërbimeve ligjore – siç është rehabilitimi mjekësor – dhe për aktivitetet e kohës së lirë të mbikëqyrur për fëmijët dhe të rinjtë nën moshën 18 vjeç.

Vendimi për mbylljen e ambienteve nuk zbatohet për sportet profesionale apo aktivitetet që kryhen në jetën private apo familjare.

Rregulloret nuk mund të hiqen me pasaportë koronavirusi.

3. Pjesa tjetër e Finlandës

Ndalimi i aktiviteteve publike dhe mbyllja e lokaleve do të jetë në fuqi në Finlandën Jugperëndimore, Satakunta dhe Ostrobothnia Veriore deri më 31 dhjetor, dhe në Pirkanmaa dhe komunën e Punkalaitumen deri më 7 janar.

Ngjarjet publike për më shumë se 10 persona në Kanta-Häme, më shumë se 20 persona në Ostrobothnia Jugore dhe Lapland dhe më shumë se 50 persona në Karelinë e Jugut dhe Agjencinë Administrative Shtetërore Rajonale të Finlandës Lindore janë të ndaluara deri më 23 janar (Lapland deri më 22 janar dhe Finlanda Lindore deri më 9 janar), por si një alternativë ndaj kufizimit, organizatori i aktivitetit mund të kërkojë një pasaportë koronavirusi për pjesëmarrësit.

Gjithashtu, duhet të respektohen rregullat e shëndetit dhe sigurisë që kërkohen për aktivitetet që zhvillohen në vendet të hapura.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *