PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Spitalet kalojnë në gatishmërinë e situatës së luftës. Frikë nga përshkallëzimi i pandemisë

, ,

Transformimi omikron i koronavirusit po përhapet me shpejtësi në popullatë. Si rezultat, rretheve spitalore u është dashur të shqyrtojnë mënyra për t’iu përgjigjur ngarkesës në rritje të spitaleve. Kryemjekët e rretheve spitalore thonë se tashmë kanë ngritur nivelin e gatishmërisë së spitaleve ose po përgatiten për të.

Markku Tervahauta, Drejtor i Përgjithshëm i Departamentit të Shëndetit dhe Mirëqenies, tha në Ykkösaam të TV1 të shtunën se ai thotë se ka një diskutim në rrethet spitalore për ngritjen e nivelit të gatishmërisë tashmë këtë fundjavë dhe se përgatitjet janë duke u zhvilluar.

Mikko Pietilä, Kryeshefi Mjekësor i Distriktit Spitalor të Finlandës Jugperëndimore, konfirmon se janë zhvilluar diskutime me zyrtarë të tjerë kryesorë mjekësorë të distrikteve të tjera spitalore.

Mund t’ju duhet të përgatiteni për një numër më të madh pacientësh deri në Krishtlindje
Sipas Pietilä, normat e incidencës në Finlandën Jugperëndimore kanë mbetur pak a shumë në fushat e tyre ditët e fundit, por shkalla e përhapjes së omicron është shkak për shqetësim.

– Duke marrë parasysh infektivitetin shumë më të lartë të omicron, kjo do të thotë se ne duhet të përgatitemi për një numër më të madh pacientësh, nëse jo gjatë Krishtlindjeve, më së voni gjatë pushimeve, vlerëson Pietilä.

Si një mjet përgatitjeje, Pietilä përmend planet për bashkimin e departamenteve, rishpërndarjen e stafit dhe një raund të tretë të shpejtë të vaksinimit për stafin.

Sipas Pietilä, përpara kufizimeve kombëtare të vendosura nga qeveria, pra përdorimit të të ashtuquajturit frena emergjente, duhet të merret parasysh se cilat mjete dhe kufizime mund të bëhen ende në rajone me ndihmën e ligjit për sëmundjet ngjitëse.

– Nëse nuk funksionon, atëherë mund të nevojiten masa kombëtare. Përparimi gradual, sipas mendimit tim, është i justifikuar këtu. Ajo që mbetet për të bërë në rajone duhet të konsiderohet me nxitim.

Omikron mund të ndryshojë situatën

Juha Korpelainen, drejtoresha e Distriktit Spitalor të Ostrobothnias Veriore, thotë se ngarkesa e spitalit është ende duke u përmbushur, por omikron mund të bëjë një ndryshim.

– Po përgatitet një takim me grupin lokal të koordinimit të koronës dhe situata do të monitorohet edhe me menaxhmentin e rretheve të tjera të mëdha spitalore.

– Duhet të merren masa në ditët në vijim. Nëse mendoni për një omicron, atëherë po duket se po përhapet. Nga ana tjetër, Finlanda do të heshtë në ditët në vijim për Krishtlindje: shkollat ​​do të mbyllen dhe njerëzit me siguri do të reduktojnë deri diku kontaktet gjithsesi.

Korpelainen e konsideron të mirë çdo kufizim të ri kombëtar. Megjithatë, ai thotë se shtrëngimi tashmë ka filluar të jetë në një nivel ku një rritje e vogël do të nënkuptonte tashmë, në fakt, një gjendje të jashtëzakonshme të vendosur nga qeveria.

Uusimaa dhe Pirkanmaa tashmë kanë ngritur nivelin e gatishmërisë së tyre

HUS i Distriktit Spitalor të Helsinkit dhe Uusimaa njoftoi dje se do të rriste nivelin e gatishmërisë për shkak të përkeqësimit të situatës koronare. Markku Mäkijärvi, President dhe CEO, tha të premten se HUS e ka ngritur nivelin e gatishmërisë në gatishmëri të plotë, pra në nivelin më të lartë të mundshëm. Sipas Mäkijärvi, niveli i gatishmërisë është i njëjtë si në një gjendje lufte.

Në Pirkanmaa, sipas Juhani Sand, kryemjeku i Spitalit Qendror të Universitetit Tampere TAY-s, gatishmëria në Pirkanmaa u ngrit gjithashtu këtë javë. Distrikti spitalor njoftoi të martën se kujdesi specialist dhe kujdesi shëndetësor parësor në Pirkanmaa janë të ngarkuara nga kujdesi për pacientët koronare.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *