PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Studimi britanik: Dy dozat e vaksinave na mbrojnë vetëm 40 % nga varianti omicron

, ,

Departamenti i Shëndetit dhe Sigurisë në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) ka publikuar të dhëna shqetësuese kërkimore mbi mbrojtjen e vaksinave të koronavirusit kundër variantit të ri omicron. Sipas gazetës britanike Guardian, studimet kanë treguar se dy doza të vaksinave Pfizer dhe Biontech do të siguronin 40% mbrojtje kundër vetë-infeksionit simptomatik 25 javë pas dozës së dytë.

– Besoj se tani mund të shohim se nëse keni marrë dy doza më shumë se tre muaj më parë, ato nuk do t’ju mbrojnë më të merrni një sëmundje simptomatike, komenton Susan Hopkins, një eksperte kryesore në UKHSA.

Mbrojtja e ofruar nga vaksinat kundër variantit delta ishte 60% pas së njëjtës periudhë kohore, ndërsa vaksina AstraZeneca siguroi vetëm 10% mbrojtje kundër omicron simptomatike. The Guardian thekson se shifrat janë subjekt i njëfarë pasigurie për shkak të vrojtimeve tek një grup i kufizuar.

Studiuesit i shohin gjetjet shqetësuese pasi omicron pritet të bëhet varianti kryesor i Mbretërisë së Bashkuar nga mesi i dhjetorit. Sipas ekspertëve, një ndryshim në nivelin e mbrojtjes nga vaksinat mund të dyfishojë numrin e njerëzve në rrezik të infeksionit serioz.

Sipas një studimi tjetër britanik, doza e tretë e Pfizer rrit mbrojtjen e vaksinës në 70-75%. Pfizer njoftoi në fillim të kësaj jave se kompania beson se një përgjigje e mirë mbrojtëse ka të ngjarë të kërkojë doza të treta. Albert Bourla, CEO i Pfizer, ka vlerësuar se për të luftuar omikronin, shoqëritë duhet të nxitojnë edhe në marrjen e vaksinës së katërt.

Sipas THL, deri të premten, në Finlandë ishin konfirmuar 20 vetë të infektuar me omikron. Infeksione të reja janë zbuluar në zonat e Distriktit Social dhe Shëndetësor të Karelias Jugore, Helsinkit dhe Uusimaa, Finlandës Jugperëndimore dhe Distriktit Spitalor Vaasa. Përveç këtyre zonave, infeksionet janë raportuar më herët edhe në Savonian Veriore.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *