PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Studimi, në 5 vite shoferët e dehur dhe të droguar vranë 324 persona

, ,

Drejtuesit e dehur shkaktuan më shumë se një të tretën e aksidenteve fatale në 2015-2019, sipas Institutit të Informacionit të Aksidenteve (OTI). Në pesë vite shkaktuan gjithsej 281 aksidente rrugore me fatalitet. Në to vdiqën gjithsej 324 persona.

Shumica e të vdekurve ishin shoferë të dehur ose pasagjerë të tyre. Nga aksidentet humbën jetën 21 drejtues apo pasagjerë të tjerë, katër këmbësorë dhe një çiklist.

Informacioni bazohet në të dhënat e Bordeve të Hetimit të Aksidenteve Rrugore.

Aksidentet u përkeqësuan në shumë raste nga shpejtësia e madhe, ngarje pa rrip sigurie apo helmetë.

Shpejtësia e lartë, duke tejkaluar shpejtësinë e kufizuar me të paktën 30 kilometra në orë, ka ngjarë pothuajse me gjysmën e shoferëve të dehur dhe me 43 për qind të shoferëve të droguar. Përveç kësaj, vetëm rreth një e treta e shoferëve mbanin rripa sigurie ose helmeta të lidhura siç duhet.

Sipas investigatorëve, shumë nga përdoruesit e drogës ishin kapur më herët duke vozitur në gjendje të dehur. Tridhjetë e gjashtë përqind e shoferëve që pinin alkool dhe më shumë se gjysma e shoferëve të droguar ishin kapur të dehur nga policia të paktën një herë në pesë vitet para aksidentit.

– Qysh në rastet e para kur kapen të dehur apo të droguar, duhet të trajtohen me forcën e mjaftueshme të ndëshkimeve ligjore për të parandaluar një përsëritje dhe, në rastin më të keq, aksidentet, thotë Esa Räty, Menaxher i Sigurisë në Trafik në Institutin e Informacionit të Aksidentit.

Shumica e shoferëve të përfshirë në aksidente (73 për qind) kishin përdorur alkool, 27 për qind kishin përdorur drogë dhe 31 për qind kishin përdorur një substancë të ndaluar që mund të ketë ndikuar në aftësinë e tyre për të drejtuar makinën. Një në katër i kishte marrë të gjitha.

Drejtuesit që që shkaktuan aksidentin ishin zakonisht shumë të dehur. Në pjesën më të madhe, tre nga katër drejtues mjetesh, niveli i alkoolit në gjak e kalonte kufirin e drejtimit të mjetit të rënduar në gjendje të dehur, ose 1.2 për mijë.

Ndërmjet viteve 2015 dhe 2019, shtatë çiklistë të dehur dhe 21 këmbësorë të dehur kanë humbur jetën në aksidente në të cilat drejtuesi i mjetit ishte në rrugë. Përveç kësaj, tetë çiklistë të dehur vdiqën në një aksident të vetëm, si p.sh. përmbysja ose përplasja me një pengesë.

Sipas njoftimit, gjithsej 86 çiklistë dhe 118 këmbësorë kanë vdekur në trafik në vitet 2015-2019. Në të dy grupet, një në pesë ishte i dehur. Nga këto, 94 për qind kishin një përmbajtje alkooli në gjak prej të paktën 1.2 për mjë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *