PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Testet e koronavirusit në shkolla dhe vendet e punës, pavarësisht vaksinimit dhe moshës

, ,

Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë (STM) ka përditësuar strategjinë e saj kombëtare të testimit dhe gjurmimit të koronës.

Në strategjinë e re, praktikat e testimit do të shtrëngohen sërish. Sipas tij, në të ardhmen, të gjithë duhet të kenë akses në testet e nevojshme diagnostike, si testi i koronavirusit, pavarësisht moshës dhe statusit të vaksinimit, nëse ka arsye për të dyshuar për infeksion.

Për më tepër, testimi në shtëpi do të shtrihet në vendet e punës dhe shkollat, për shembull.

Krista Kiuru (sd), Ministre e Familjes dhe Shërbimeve Bazë, dhe Taneli Puumalainen, Shef i Departamentit në Ministrinë e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë, folën për ndryshimet në një konferencë për shtyp të sot në mbrëmje.

Në të ardhmen, rekomandohet gjithashtu që ata që kanë marrë dy vaksina të aplikojnë për testin nëse kanë simptoma. Sipas ministres Kiuru, mostra duhet të merret gjithmonë në mënyrë simptomatike në situata të caktuara, për shembull për ata që vijnë në spital dhe janë të ekspozuar ndaj koronavirusit brenda dy javësh.

Përveç kësaj, testi i koronavirusit duhet të merret gjithmonë nga fëmijët simptomatikë nën moshën 12 vjeç, tha Kiuru.

Në veçanti, STM rekomandon kryerjen e testit nëse një fëmijë nën moshën 12 vjeç është ekspozuar ndaj koronavirusit në dy javët e mëparshme, nëse në familje ka njerëz që janë të pambrojtur ose nëse simptomat kërkojnë vlerësimin e mjekut.

Sipas Ministres Kiuru, testimi në shtëpi do të prezantohet “gjërësisht”.

Sipas Taneli Puumalainen, reforma nuk do të thotë se në vend të testeve zyrtare do të futen testet në shtëpi. Përkundrazi, do të ishte një mjet shtesë për të frenuar epideminë.

“Kur ka arsye për të dyshuar ose kemi qenë të ekspozuar ndaj një infeksioni koronavirus, ne fillimisht shkojmë për të bërë testin e ofruar nga sistemi i kujdesit shëndetësor, ku testi kryhet nga një profesionist”, tha Puumalainen.

“Testimi në shtëpi ofron mundësi shtesë. Ne besojmë se kjo do të ketë një ndikim shtesë në kontrollin e epidemisë. ”

Situata e koronavirusit në Finlandë kohët e fundit është përkeqësuar më tej. Normat e infektimit dhe nevoja për kujdes spitalor janë rritur gjatë vjeshtës.

Javët e fundit, ka pasur gjithashtu shqetësime për përhapjen mbarëbotërore të koronavirusit omicron, i cili dyshohet se është më i ndjeshëm ndaj infeksionit sesa variantet e mëparshme.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *