PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

THL: 30 për qind e djemve në shkolla janë mbipeshë ose obezë

, , ,

Gjithnjë e më shumë djem janë mbipeshë ose obezë. Sipas një raporti të ri statistikor nga Instituti Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) nuk u vu re asnjë ndryshim domethënës në përqindjen e vajzave mbipeshë ose obeze.

Tridhjetë përqind e djemve të shkollave fillore ishin mbipeshë ose obezë vitin e kaluar. Përqindja korresponduese në vitin 2017 ishte 26 për qind. Përqindja e djemve mbipeshë ose obezë në shkollën e mesme u rrit nga 27% në 30% gjatë së njëjtës periudhë.

Sipas një njoftimi të THL, 29 për qind e të gjithë djemve të moshës 2-16 vjeç ishin mbipeshë ose obezë vitin e kaluar dhe 18 për qind e vajzave të së njëjtës moshë.

Statistikat nuk përfshijnë informacione për mënyrën e jetesës.

– Në bazë të saj nuk jemi në gjendje të vlerësojmë arsyet e rritjes së mbipeshës së djemve. Ka të ngjarë të ketë disa faktorë – në stilin e jetesës dhe mjedisin e jetesës – pas rritjes së obezitetit në fëmijëri. Për shembull, ka shumë ushqime dhe pije me energji intensive. Një mënyrë jetese pa aktivitete fizike është bërë më e zakonshme si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit, thotë Päivi Mäki, menaxherja e zhvillimit të THL, në deklaratën për shtyp.

Ka pasur dallime të mëdha ndërmjet komunave në raportin e fëmijëve dhe të rinjve mbipeshë ose obezë. Në varësi të komunës, rezultatet variojnë nga 13–57 për qind për djemtë dhe 11–39 për qind për vajzat.

Epidemia e koronës vitin e kaluar preku kontrollet shëndetësore në klinika dhe kujdesin shëndetësor në shkolla. Sipas raportit të bazës së të dhënave të THL, vizitat në klinikat shëndetësore të fëmijëve u ulën me gati shtatë dhe vizitat e kujdesit shëndetësor në shkolla me rreth 21 për qind krahasuar me një vit më parë.

Të dhënat në statistika përmbajnë të dhëna të rritjes së më shumë se 360,000 fëmijëve. Të dhënat bazohen në matjet e gjatësisë dhe peshës të bëra në klinikat e fëmijëve dhe kujdesin shëndetësor në shkolla.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *