PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

THL propozon mbylljen e plotë të bareve dhe restoranteve që shërbejnë alkol

, ,

Instituti Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) propozon një mbyllje të plotë të restoranteve dhe lokaleve që shërbejnë alkol.

THL vlerëson se për të reduktuar kontaktin njerëzor dhe për të mbrojtur jetën dhe shëndetin e popullatës, është e nevojshme të mbyllen sa më shpejt baret, restorantet me muzikë live dhe klubet e natës në të gjithë vendin për tre javë.

THL e konsideron mbylljen e restoranteve si të nevojshme dhe proporcionale në situatën aktuale të epidemisë. Mbyllja mund të zbatohet menjëherë ose në faza.

Sipas THL, mbyllja tre-javore mund të jetë gjithashtu shumë e shkurtër dhe mund të kërkohet një zgjatje e afatit.

Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë (STM) i ka kërkuar THL një opinion për nevojën e mbylljes së plotë të restoranteve.

Restorantet nuk rekomandohen për mbyllje, kështu që për shembull dreka ende mund të merret. Njoftimi e konsideron shërbimin e ushqimit dhe stafet e restoranteve si mjedise me rrezik të ulët. Restorantet, nga ana tjetër, që fokusohen në shërbimin e alkoolit vlerësohen si vende me rrezik të konsiderueshëm.

Kontaktet duhet të reduktohen për të siguruar kapacitetet e spitaleve

Sipas THL, ngarkesa e punës së kujdesit spitalor është rritur me shpejtësi dhe në mënyrë të mprehtë dhe nevoja për kujdes spitalor do të vazhdojë të rritet për shkak të numrit në rritje të rasteve.

Për të siguruar kapacitetin e kujdesit spitalor, është e nevojshme të reduktohen më tej kontaktet njerëzore.

THL konsideron se mbyllja totale duhet të zbatohet posaçërisht për baret dhe klubet e natës në zonat me incidencë më të lartë. Megjithatë, ka dallime të rëndësishme në situatën koronare dhe barrën e kujdesit spitalor brenda dhe ndërmjet rajoneve të ndryshme. Sipas THL, kjo mund të justifikojë një mbyllje graduale të restoranteve.

Kjo do të siguronte përfitimin më të madh nga mbyllja në frenimin e epidemisë.

Qeveria po negocion mbylljen e restorantit

Një grup pune ministror për koronavirusin do takohet nesër për të shqyrtuar mbylljen e restoranteve.

Të premten, qeveria kufizoi orarin e hapjes së restoranteve në mënyrë që restorantet të mos shërbejnë më pas orës 17:00 dhe të mbyllnin dyert e tyre në orën 18.00. Ndryshimet hynë në fuqi sot, të mërkurën.

Megjithatë, sipas THL, kufizimet aktuale të restoranteve nuk janë të mjaftueshme për të ndaluar nevojën në rritje për kujdes spitalor.

Qeveria tha gjithashtu se po hetonte mbylljen e plotë të restoranteve.

Kryeministrja Sanna Marin tha të shtunën se qeveria do të vendosë pozitivisht, nëse situata epidemike mund të kërkojë një mbyllje të plotë të restoranteve.

Mbyllja e restoranteve do të kërkonte një ndryshim në ligj. Kjo, nga ana tjetër, do të thotë se mbyllja mund të hyjë në fuqi jo më herët se një javë pas vendimit të qeverisë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *