PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Traficom përgjysmon numrin e udhëtarëve në trena dhe autobuzë

,

Agjencia Finlandeze e Transportit dhe Komunikimeve (Traficom) ka vendosur të përgjysmojë numrin maksimal të lejuar të udhëtarëve në trafikun rrugor dhe hekurudhor në zonën metropolitane të Helsinkit.

Kufizimet do të hyjnë në fuqi këtë fundjavë dhe do të vazhdojnë për të paktën një muaj në një përpjekje për të frenuar përhapjen e koronavirusit. Ato nuk do të ndikojnë në transportin shkollor, taksitë ose forma të tjera të transportit që transportojnë 10 persona ose më pak.

Sipas Zëvendës Drejtorit të Përgjithshëm të Traficom për Shërbimet e Sistemit të Transportit, Jarkko Saarimäki, kufizimi zbatohet si për transportin publik ashtu edhe për transportin e drejtuar privatisht për grupe të kufizuara të klientëve, siç janë autobusët çarter. Kufizimet përfshijnë gjithashtu tragetin për në ishullin Suomenlinna.

“Situata pandemike në zonën metropolitane të Helsinkit është aq serioze, sa është e nevojshme të kufizohet numri i pasagjerëve. Tani po përdoren mjetet më të vështira të mundshme,” tha Saarimäki.

Efekti i menjëhershëm pritet të jetë modest, pasi udhëtimi masiv i tranzitit mbetet i ulët krahasuar me nivelet para-pandemike.

“Për shkak të nevojës për të siguruar shërbime, numri maksimal i lejuar i udhëtarëve mund të tejkalohet momentalisht nëse është e nevojshme,” tha Saarimäki.

Për të minimizuar rrezikun e ekspozimit në situata të tilla, është veçanërisht e rëndësishme të theksohen masat higjienike të tilla si përdorimi i maskave dhe pastrimi i duarve, shtoi ai.

Kufizime të ngjashme në Turku – por jo Lahti

Traficom përfundoi me kufizime më të ashpra nga sa konsiderohej fillimisht. Sipas Saarimäki, propozimi fillestar ishte për kufizime vetëm në itineraret që vlerësohet se kanë rrezikun më të lartë, por përkundrazi numrat e pasagjerëve do të përgjysmohen në transportin publik në të gjithë zonën metropolitane të Helsinkit.

Të martën, Traficom njoftoi kufizime të ngjashme për Finlandën Jugperëndimore, duke përfshirë qytetin e Turkut, i cili ka pasur nivelet më të larta të infeksionit përveç zonës së Helsinkit në javët e fundit.

Kryeministri Sanna Marin (SDP) kishte bërë thirrje që numri i udhëtarëve të transportit publik në rajonin më të madh të Helsinkit të kufizohej për shkak të rritjes së ritmeve.

Sipas Saarimäki, çështja është diskutuar me autoritetet shëndetësore dhe operatorët e transportit. Vendimi i Traficom u bazua në fund të fundit në një rekomandim nga Helsinki dhe Uusimaa Hospital District (HUS).

Kufizimi gjithashtu nuk zbatohet për trafikun ajror, për kabinat e gjumit në trenat e natës që hyjnë ose dalin nga rajoni i Helsinkit ose për transportin privat të përdorur nga njerëzit që i përkasin të njëjtës familje.

Të hënën, Traficom vendosi të mos kufizojë numrin maksimal të pasagjerëve të lejuar në rajonin Päijät-Häme, i cili përfshin qytetin e Lahti, edhe pse Autoriteti i Përbashkët Päijät-Häme për Shëndetin dhe Mirëqenien kishte kërkuar një kufizim të tillë. Traficom tha se masat e tjera ishin të mjaftueshme dhe nuk kishte nevojë të kufizohej numri i udhëtarëve atje.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *