PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Turku deklaron paqen e Krishtlindjeve, një traditë qysh prej viti 1320

, ,

Deklarata e paqes së Krishtlindjeve nga Turku daton në mesjetë dhe qyteti bregdetar është ndoshta i vetmi qytet në vendet nordike ku tradita ka mbijetuar pothuajse e pandryshuar.

Deklarata tradicionale u lexua nga Mika Akkanen, menaxheri i protokollit të qytetit të Turkut, nga ballkoni i shtëpisë Brinkkala.

Muzika u luajt nga Orkestra e Marinës, e cila për herë të parë u drejtohet nga dirigjenti Juha Ketola. Pjesët vokale u interpretuan nga koret e burrave të Miqve të Këngës dhe Naskali i YMCA-së Turku. Për herë të parë, koret u drejtuan nga Nikke Isomöttönen, drejtoresha e re artistike e Miqve të Këngës.

Deklarata e Krishtlindjeve është transmetuar ne media që nga viti 1935 dhe në televizion që nga viti 1983.

Gëzuar Krishtlindjet për qindra vjet

Deklarata më e vjetër e Krishtlindjeve është një përkthim i një teksti të përdorur në shekullin e 17-të. Është përfshirë në koleksionin e betimit dhe deklaratave të Zyrës së Regjistrimit Vendor Turku që gjendet në Pori.

Deklarata aktuale bazohet në formulimin e shkruar nga kujtimet e sekretarit të Magjistraturës pas zjarrit të Turkut, i cili është një version shumë më i përmbledhur sesa ai që shpallej gjatë Perandorisë Suedeze dhe ortodoksisë luterane.

Megjithatë, gjatë shpalljes të Deklaratës së Paqes së Krishtlindjes në shekullin e 18-të, jepeshin një radhë udhëzimesh të hollësishme për një mënyrë jetese të denjë.

Kështu, në shekullin e 17-të, banorët zakonisht udhëzoheshin të dëgjonin fjalën e Zotit në epokën e Ortodoksisë, ndaloheshin sharjet dhe të pirët e alkolit, dhuna në shtëpi, në fushë ose në livadhe, kërcënimet dhe çdo sjellje shqetësuese, paralajmërohej për rrezikun e zjarreve, dhe në fund në përgjithësi këshillohej që t’i kushtohet vëmendje këshillave të mira.

Formulimi dhe përmbajtja kanë ndryshuar me kalimin e kohës. Megjithatë, toni bazë është ruajtur. Fillimisht, paqja e Krishtlindjes lexohej vetëm në suedisht, por në 1711 ndodhi një “aksident i tmerrshëm që paqja e Krishtlindjes ishte shpallur jo vetëm në suedisht, por edhe në finlandisht”.

Bashkia dihet se ka qenë e vendosur në të njëjtin vend në skajin e sipërm të sheshit mesjetar të bashkisë (tani Sheshi i Madh i Vjetër) që nga vitet 1320. Në tetor 1736, u përurua një bashki e stilit barok e projektuar nga Samuel Berner, dhe aty u lexuan shpalljet derisa u dogj në zjarrin e madh që përpiu qytetin e Turkut në 1827.

Pas zjarrit, Brinkkala u rindërtua si një bashki dhe shpalljet u bënë sërish nga dritarja qendrore mbi korridorin e portës. Deklarata u lexua për herë të parë nga ballkoni i Brinkkala në 1886.

Turku është ndoshta i vetmi qytet në vendet nordike ku tradita ka vazhduar pothuajse e pandryshuar nga viti në vit.

Sipas traditës, paqja e Krishtlindjes nuk u shpall gjatë Luftës së Madhe në 1721. Ndoshta ka pasur edhe një ndërprerje të traditës midis viteve 1809-15. Gjatë Krishtlindjeve të vitit 1939, priteshin sulme ajrore sovjetike në Turku dhe aktiviteti u anulua.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *