PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Turqia vendos sot për Finlandën dhe Suedinë. Haavisto: Anëtarësimi në NATO është i sigurtë

, ,

Këshilli i Sigurisë Kombëtare të Turqisë mblidhet sot nën drejtimin e Presidentit Rexhep Erdogan për të diskutuar qëndrimin e vendit ndaj aplikimit të Finlandës dhe Suedisë për anëtarësim në NATO. Pas bisedës së Erdogan më liderët e Finlandës dhe Suedisë, duket se shqetësimet e Turqisë kanë marrë vëmëmndjen e duhur nga dy vendet nordike.

Ministri i Jashtëm Pekka Haavisto e konsideron të sigurt anëtarësimin e Finlandës në NATO, në një intervistë me Uutissuomalainen.

Edhe pse shteti i NATO-s, Turqia ka treguar se dëshiron ta bëjë procesin e anëtarësimit të Finlandës dhe Suedisë në NATO më të vështirë sesa pritej, Ministri i Jashtëm është megjithatë i bindur se Finlanda përfundimisht do të bëhet anëtare e Aleancës së Mbrojtjes.

Haavisto e përshkruan procesin e mbetur të anëtarësimit si një kurs sllallomi me katër porta. Në të katër pikat, kërkohet një njohje nga çdo vend aktual i NATO-s.

– Po, kjo pistë e sllallomit do të kalohet. Ajo që duhet tani është diplomacia, koha dhe vetëpërmbajtja.

Edhe pse e ashtuquajtura kohë gri, dmth. periudha ndërmjet aplikimit për anëtarësim në NATO dhe anëtarësimit aktual, mund të zgjatet, Haavisto thotë se nuk ka nevojë për t’u shqetësuar. Finlanda ka marrë premtime të forta sigurie nga disa drejtime të rëndësishme.

– Shqetësimi është zhdukur, të paktën pjesërisht, sepse kemi marrë premtime kaq të forta sigurie nga Britania, Shtetet e Bashkuara, vendet nordike të NATO-s dhe, për shembull, Polonia dhe Franca. Shqetësimi i menduar më parë për kohën gri ka rënë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *