PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Vaksina – Deri në qershor të gjithë kemi marrë të paktën një dozë

,

Mia Kontio, një nga ekspertet kryesor në Institutin Kombëtar për Shëndet dhe Mirëqenie (THL) tha se doza e nje miliontë e vaksinës mund të mbërrijë në Finlandë nga java tjetër.

Vaksinat Pfizer dhe Biontech tani po vijnë në Finlandë me një ritëm të qëndrueshëm, ndryshe nga vaksinat e Astra Zeneca, e cila arrin çdo dy javë, por dukshëm më pak sesa nga dy furnitorët e tjerë.

Vaksinat Pfizer dhe Biontech do të mbërrijnë në Finlandë këtë javë në dyfishin e sasisë së premtuar nga kompanitë, por asnjë dozë javën e ardhshme për shkak të një defekti të paketimit të fabrikës.

Vaksina Johnson & Johnson pritet të jetë në dispozicion nga fundi i Prillit. Kompania fillimisht do të furnizojë me vaksina tregun amerikan. Autorizimi i tij i marketingut është në pritje të vendimit të Agjencisë Evropiane të Barnave (EMMA), që do të merret të Enjten.

THL vlerëson se deri në fund të qershorit, 5-7 milion doza të vaksinave kanë mbërritur në Finlandë. Pesë milion është vlerësimi minimal dhe shtatë milion është vlerësimi maksimal. Mia Kontio e THL gjithashtu konsideron të jetë e mundur të pajisemi me 7 milion doza deri në fund të Qershorit.

“Po, kjo duket mirë. Nëse marrim 7 milion vaksina deri në fund të Qershorit, do të kemi vaksinuar dy herë të moshuarit dhe ata në rrezik. Ne kemi një shans mjaft të mirë për të marrë të paktën një dozë për të gjithë ata që e dëshirojnë atë deri në fund të Qershorit, “thotë ai.

Mediuutiset raportoi të hënën se Konfederata e Industrive Finlandeze vlerëson se 7.6 milion doza vaksinash kundër koronavirusit do të mbërrijnë në Finlandë deri në fund të Qershorit.
Sipas Kontio, vlerësimi aktual është se njerëzit mbi moshën 70 vjeç do të jenë vaksinuar nga mesi i prillit ndërsa furnizimet nga Pfizer dhe Biontech rriten.

Helsinki Sanomat

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *