PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Vaksina e detyruar me ligj. Gallup: Finlandezët janë të ndarë

, ,

Sipas një sondazhi të Gallupit nga revista finlandeze Maaseudun Tulevaisuus (MT), 43 përqind e finlandezëve besojnë se të gjithë qytetarët duhet të detyrohen të vaksinohen kundër virusit COVID-19 me ligj. Pak më shumë se 40 përqind ishin kundër nocionit dhe rreth 16 përqind ishin të pavendosur.

Sondazhi gjeti dallime të konsiderueshme në opinionet midis grupmoshave si dhe rajoneve. Ndërsa 44 përqind e atyre që jetonin në Finlandën Jugore ishin në favor të vaksinimit të detyrueshëm, shifra u rrit në mbi gjysmën për zonat rurale.

MT raporton se vaksinimi i detyrueshëm mori mbështetjen më të fortë nga burrat e moshës 65 vjeç e lart, me 7 nga 10 të anketuar që shprehën miratimin e tyre. Për më tepër, 58 përqind e grave në të njëjtën grupmoshë ishin pro kësaj ideje. Rreth gjysma e burrave dhe grave nën moshën 30 vjeç ishin kundër vaksinimit të detyrueshëm.

Pabarazia më e madhe u pa midis pensionistëve dhe shtëpiakëve: Ndërsa 61 përqind e pensionistëve thanë se vaksinimi duhet të kërkohet me ligj, vetëm 13 përqind e nënave dhe baballarëve që qëndrojnë në shtëpi ishin në favor. Sondazhi përfshiu përgjigjet e 1,023 finlandezëve.

Akti i Sëmundjeve ngjitëse të Finlandës lejon që shteti të imponojë vaksinimin e detyrueshëm për qytetarët. Megjithatë, kjo ka të ngjarë të zbatohet vetëm në rrethana specifike; për shembull, për të kontrolluar përhapjen e një sëmundjeje shumë infektive dhe vdekjeprurëse siç është smallpox, në rast të një sulmi bioterrorist.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *