PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Vaksinat e reja për ata që dyshojnë, apo kanë frikë. Finlanda gati për t’i blerë

, ,

Finlanda po përgatitet të blejë vaksina kundër koronavirusit që nuk kanë qenë më parë të disponueshme në Finlandë.

Këto vaksina prodhohen nga Novavax dhe Valneva dhe ndryshojnë nga vaksinat e vektorit mRNA dhe adenovirus që disponohen aktualisht në Finlandë.

Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, Novavax ka treguar se rrit vaksinimin tek njerëzit që dyshojnë për vaksinat në përdorim aktualisht, thotë Forbes, ndër të tjera.

Vaksinat MRNA përfshijnë, për shembull, vaksinat e koronavirusit Pfizer dhe Moderna, ndërsa vaksinat vektoriale adenovirale përfshijnë, për shembull, vaksinat e Astra Zeneca dhe Janssen.

Vaksinat nga Novavax dhe Valneva, nga ana tjetër, janë prodhuar duke përdorur të ashtuquajturën teknologji tradicionale, thotë Mia Kontio, ekspertja kryesore e THL.

“Ato janë vaksina ndihmëse proteinike, që do të thotë se ato përmbajnë proteina virale dhe një ndihmës,” thotë ai.

Të dy vaksinat Novavax dhe Valneva kanë ende nevojë për miratim dhe autorizim tregtimi nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) përpara se të mund të merren në Finlandë. Agjencia e lajmeve Reuters raportoi të mërkurën se Novavax mund të marrë miratimin e EMA së shpejti.

Sipas Mia Kontio, negociatat për blerjen e të dyja vaksinave janë duke u zhvilluar.

– Nuk dihet se sa njerëz do të donin një vaksinë alternative, por sigurisht që po përgatitemi për t’i marrë, thotë ai.

Megjithatë, sipas Kontio, nuk ka ende informacion më të detajuar për mbërritjen e këtyre vaksinave në Finlandë. Shpërndarja e tyre do të varet nga sasia e vaksinës në dispozicion dhe për kë rekomandohet.

Prandaj nuk është ende e qartë nëse i vaksinuari duhet të zgjedhë të marrë Novavax ose Valvena ose nëse ato do të jenë efektive për lloje të ndryshme vaksinash.

Ka mjaftueshëm vaksina për raundin e tretë

Vaksinat për Novavax dhe Valneva aktualisht nuk nevojiten për volumine vaksinave. Sipas Mia Kontio nga THL, vaksinat kundër koronës janë të mjaftueshme për të gjithë në Finlandë.

Ka doza për vaksinat e treta si dhe për dozat e para dhe të dyta, si edhe për javën e ardhshme për vaksinimin e fëmijëve.

Aktualisht, dy të tretat e vaksinave tashmë të disponueshme në Finlandë janë vaksina Moderna. Ato mund të përdoren si efektive për të gjithë, përveç meshkujve nën 30 vjeç, thotë Kontio.

– Madje duket se vaksina Moderna mund të sigurojë mbrojtje pak më të mirë për të moshuarit sesa vaksina Pfizer, pasi përmban pak më shumë mARN.

Më shumë se 82 për qind e finlandezëve mbi 12 vjeç kanë marrë dy doza të vaksinës së koronarvirusit. Futja e pasaportës së koronavirusit ka rritur dëshirën për t’u vaksinuar në disa rajone, por në përgjithësi ritmi i vaksinimit është ngadalësuar gjatë vjeshtës dhe dimrit.

Situata në fillim të vitit 2022 tregon se rreth 200,000 vaksina do të mbërrinin në Finlandë në javë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *